Домашни кисели роткивици во тегла: Лесен и брз рецепт (ВИДЕО)

Добивај вести на Viber

Ако сакате да внесете малку боја и свежина во вашата зимска трпеза, киселите ротквици се вистинскиот избор. Со неколку состојки и само неколку минути работа, ќе добиете тегла полна со розеви, миризливи и крцкави залчиња што го збогатуваат секое јадење. Едноставно, домашно и здраво – токму како што треба.

Состојки:

*Ротквица - 350 г

*Сол - ½ лажичка (или по вкус)

*Свеж копар, ситно сечкан - 2 лажици

*Сок од лимон - 1 лажица

*Јаболков оцет - ½ лажица

*Лук, ситно сечкан - 2 чешниња


Упатство за готвење:

*Темелно измијте ги ротквиците, отстранете ги врвовите и опашките и лесно изгмечете ги со кујнски алат за малку да ги нагмечите за подобро апсорбирање на маринадата. Ставете ги ротквиците во чиста, сува стаклена тегла.

*Додадете ја солта, ситно сечканиот копар, сокот од лимон, јаболков оцет и ситно сечканиот лук директно во теглата.

*Затворете ја теглата со капак и енергично протресете за рамномерно да ги распоредите состојките и да ги премачкате ротквиците со маринадата.

*Ставете ја теглата во фрижидер 2 часа за да им се овозможи на ротквиците да се киселат.

*Сервирајте ладни како кисела закуска или прилог. Чувајте во фрижидер до 3-5 дена.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб