Домашни кисели роткивици во тегла: Лесен и брз рецепт (ВИДЕО)
Ако сакате да внесете малку боја и свежина во вашата зимска трпеза, киселите ротквици се вистинскиот избор. Со неколку состојки и само неколку минути работа, ќе добиете тегла полна со розеви, миризливи и крцкави залчиња што го збогатуваат секое јадење. Едноставно, домашно и здраво – токму како што треба.
Состојки:
*Ротквица - 350 г
*Сол - ½ лажичка (или по вкус)
*Свеж копар, ситно сечкан - 2 лажици
*Сок од лимон - 1 лажица
*Јаболков оцет - ½ лажица
*Лук, ситно сечкан - 2 чешниња
Упатство за готвење:
*Темелно измијте ги ротквиците, отстранете ги врвовите и опашките и лесно изгмечете ги со кујнски алат за малку да ги нагмечите за подобро апсорбирање на маринадата. Ставете ги ротквиците во чиста, сува стаклена тегла.
*Додадете ја солта, ситно сечканиот копар, сокот од лимон, јаболков оцет и ситно сечканиот лук директно во теглата.
*Затворете ја теглата со капак и енергично протресете за рамномерно да ги распоредите состојките и да ги премачкате ротквиците со маринадата.
*Ставете ја теглата во фрижидер 2 часа за да им се овозможи на ротквиците да се киселат.
*Сервирајте ладни како кисела закуска или прилог. Чувајте во фрижидер до 3-5 дена.
Фото: Принтскрин/ Јутјуб