ДОРУЧЕКОТ СТАНУВА ЛУКСУЗ, ПЕКАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИ СО ИЗГОР ЦЕНИ, трошоците постојано растат, но не и платите

Добивај вести на Viber

Пекарските производи со вртоглав раст. Доручекот станува луксуз во Македонија по постојаниот раст на цените на пекарските производи кои од ден во ден имаат поголема „тежина“. Иако инфлацијата ги погаѓа голем дел од производите, и се одрази драстично врз цените во малопродажба, се забележува дека голем дел од пекарските производи се продаваат по двојно, но и тројно зголемени цени. 

Балканскиот деликатес наречен бурек добива вртоглави цени кои се движат од 75 до 95 денари за четвртина од питата. Ако некој сака и јогурт со овој „деликатес“ ќе треба да одвои најмалку 100 денари само за доручек. Иако реално цените меѓу пекарите се разликуваат зависно од местоположбата, сепак, кај сите се забележува вртоглав раст. 

Најголем дел од „доручеците“ се дупло поскапи од порано, а меѓу најевтините понуди се малите пекарски лиснати стапчиња по цена од 20-тина денари, или пак гевреци и переци со цени од и над 25 денари. 

Баничките, бурекот, симит погачите одамна се вивнаа, уште со поскапувањето на маслата за јадење, но и овој период повторно цените растат, па граѓаните оправдано се прашуваат до каде ќе одат. Доколку некој сака да се „почасти“ со проја, пита или друг поексклузивен пекарски производи исто така ќе треба да одвои најмалку 70-тина денари.

Детали читајте на Фактор тука.