Нема веќе евтин ручек во Врање или Ниш: Сметка со повисок данок, однапред пресметан „бакшиш“ и скоро двојно поголеми цени од пред три години
Ниш, градот кој некогаш важеше за омилена викенд-дестинација на Македонците во потрага по добра скара, гостопримство и пристапни цени, денес добива сосема поинаков епитет – „луксузен сосед“.
Близината на градот, само неколку часа возење од Скопје или Куманово, го направи Ниш вистински магнет за љубителите на гастрономијата. Белград отсекогаш бил престолнината на добрата забава, но Ниш – како „главен центар“ на јужна Србија – нудеше спој на традиција, урбан дух и препознатлива кујна по цени што беа попристапни од било каде во регионот.
„Одиш за викенд, јадеш како цар и се враќаш задоволен,“ велат редовните посетители.
Но, последните три години го променија тој идиличен гастро-туризам. Поради порастот на трошоците, Србија стана поскапа и за локалците, а особено за туристите. Данокот на угостителски услуги изнесува 20%, а во речиси секој ресторан се воведе задолжителен кувер – фиксна сума што ја плаќате за услугата на келнерот, без разлика на висината на сметката.

Тоа значи дека едно семејство кое порано можело да руча во Ниш за 30 евра, денес ретко минува под 50.
Иако квалитетот на храната и атмосферата остануваат на завидно ниво, цените сè повеќе го оддалечуваат српскиот југ од македонскиот џеб.
Сепак, љубителите на добар залак не се откажуваат лесно. „Ниш има душа, а душата не се пресметува во проценти“, велат посетителите – и сè уште го бираат соседниот град како викенд бегство од секојдневието.
М.С.К / Фото извор: Википедиа