Од една смеса може да направите дури пет посни пецива: Идеи за славска трпеза или највкусната вечера што сте ја пробале!
Ако бараме рецепт кој ни заштедува време и носи многу различни вкусови на масата, тогаш ова е идеалното тесто!
Од една смеса, можеме да направиме десетици форми и филови, од солени и зачинети, до благи и ароматични, па сè до слатки варијанти.
Основни информации
Времето за подготовка е околу еден час, додека печењето на секоја тура трае околу дваесет и пет до триесет минути. Количината зависи од тоа колку се големи печивата, но едно тесто може да се направи во многу различни видови.
Основно тесто
*50 грама свеж квасец
*600 мл млака вода
*200 мл масло
*две лажички шеќер
*две и пол лажички сол
*1200-1400 грама брашно
Постапка:
Прво, растворете квасец, шеќер и масло во вода. Потоа постепено додаваме брашно, а солта ја додаваме само кога веќе сме додале дел од брашното. Месете додека тестото не стане меко и мазно, а потоа оставете го да отстои десет минути.
После тоа, го делиме на делови, во зависност од тоа колку различни видови печива сакаме да направиме.
Секоја форма што ја правиме ја оставаме да нарасне триесет минути пред печење.
Варијанти на пецива
1. Двоен полжав со сенф и афион
Само ги расукуваме деловите, ги премачкуваме со сенф, ги наросуваме со афион, ги виткаме во ролна и ги сечеме на полжави. За двоен ефект, спојте ги двете парчиња пред печење.
2. Погачки со лук
Рендајте маргарин врз тестото, наросете со лук и зачини, па исечете на помали погачки.
3. Полжави со ајвар
Раширете го тестото, премачкајте го со ајвар, додадете мелен пипер по желба, виткајте го во ролна и исечете го на полжави.
4. Листнати стапчиња со вкус на пица
Намачкајте го тестото со кечап, наросете со оригано, рендајте маргарин одозгора и исечете на ленти. Малку ги извиткуваме за да добиеме лисната структура.
5. Кифлички со спанаќ и лук
Зачинете го спанаќот и измешајте го со лук. Тестото го мачкаме со маргарин, го полниме со спанаќ и го виткаме во ролатчиња.
Дополнителни совети
Најдобро е печивата да се премачкаат со масло пред печење, а кога ќе се испечат, додека се уште топли, повторно лесно ги премачкаме за да останат меки.
Истото тесто може да се користи за правење слатки верзии, како оние со џем, павлака, ореви или афион.
Ако не постите, тестото добро оди со сирење, павлака, павлака или кулен.
Печење
Сите варијанти се печат околу половина час на 200 степени, но важно е секое печиво да отстои 30 минути пред печење за да нарасне убаво.
РЖМ/ИС - ФОТО: фрипик