Оваа колиба стара 200 години, на “крајот на светот“ има Мишелин ѕвезда: Приказната за скромниот готвач е фасцинантна

Добивај вести на Viber

Во оддалечена ирска провинција, скриена меѓу зелените пространства, има ресторан со Мишелин ѕвездичка, управуван од готвач со фасцинантна приказна.

Ниска, скромна и варосана куќа со камен покрив е опкружена со бескрајни зелени полиња и гордо стои на карпа со поглед на Атлантикот. Оддалечена е со километри од најблискиот град и е совршен пример за идилична, рурална Ирска. Во близина се прекрасните Мохерови карпи и бајковитото крајбрежно село Дулин, познато и како центар на традиционалната ирска музика, кое одекнува од блиските пабови доцна навечер. Добредојдовте во Клер, историски ирски округ кој неодамна се најде на врвот на глобалната гастрономска сцена. Ресторанот „Хоумстед Котиџ“ е одговорен за сè, шармантно место кое доби ѕвезда од престижниот водич Мишелин, нарекувајќи го „неговиот најрурален победник кој воодушевува со прекрасни ирски производи од највисок квалитет“.

ЈА НАПУШТИВТЕ РАСПОЛОЖЕНАТА КУЈНА НА ПОЗНАТИТЕ РЕСТОРАНИ И СЕ ПРЕСЕЛИВТЕ НА СЕЛОТО

Во рустична околина, гостите ќе бидат пречекани од маси направени од подни штици земени од стара мелница и машини за шиење Сингер. Во студени и ветровити денови, просторијата се загрева од пукањето на огнот во каминот, а од кујната се шират опивачки ароми што предизвикуваат забоболка. Ресторанот „Хоумстед Котиџ“, прогласен за најдобар во Ирска од бројни медиуми, е животниот проект на врвниот готвач Роби Меколи, кој пред година и пол реши да ги напушти луксузните кујни на популарните ресторани во Обединетото Кралство и Ирска и да започне сопствен бизнис во село кое се чини дека е заробено во некои древни, заборавени времиња.

Роби, Шкотланѓанец, живее во западна Ирска од 2013 година. Неговата мајка е по потекло од тој регион, а неговиот дедо бил независен млечен фармер таму. „Отсекогаш ме привлекувала Клер“, изјавил овој донекаде самокритичен готвач за CNN. Откако студирал на Кралската академија за кулинарски уметности во Лондон и работел во врвни ресторани како што се Number One во Единбург и Campagne во Килкени, Меколи се вработил во ресторанот на хотелот „Gregan's Castle“ во Бурен, каде со текот на времето, благодарение на талентот и упорноста, станал главен готвач и ја запознал својата идна сопруга Софи.

ЕДНА ОДЛИЧНА РЕЦЕНЗИЈА ПРЕКУ НОЌ ГИ ПРЕТВОРИЛА ВО ВИСТИНСКИ ГАСТРО ХИТ

Во 2023 година, почувствувал дека е подготвен за нови предизвици. Кога еден локален претприемач му понудил куќа стара 200 години надвор од селото Дулин, Роби, признава, бил скептичен. Но, Софи, која тогаш била осми месец бремена, храбро рекла: „Зошто да не го пробате?!“. Двојката го заврши „Хоумстед Котиџ“ за шест недели, а само две недели пред отворањето, се роди нивната ќерка Ирис. „Дефинитивно беше интензивно“, се смее Роби. Тој јули 2023 година, кога се отвори ресторанот „Хоумстед Котиџ“, сè беше некако тивко. А потоа „Ајриш тајмс“ им даде блескава рецензија и работите тргнаа наопаку. До февруари 2024 година, Меколиеви имаа ѕвезда на Мишелин. Нивниот сон стана реалност.

ВО СВОЈАТА ГРАДИНА, ТИЕ ОДГЛЕДУВААТ ЛУК, ГРАВ, КОМПИРИ, АСПАРГУЛИ...

Но, сопствениците на „Хоумстед Котиџ“ велат дека не се навистина заинтересирани за освојување награди. „Повеќе сме заинтересирани за промовирање на уникатните вкусови на овој западен агол на Ирска. Фокусирани сме на сè што е локално и сезонско, бидејќи веруваме дека таму лежи најдобриот квалитет кон кој се стремиме. Немаме мени по избор, туку уживаме во слободата на креирање јадења од состојките што ни се достапни во тој момент“, изјави Меколи за Си-Ен-Ен. Во својата градина, тој одгледува лук, грав, аспарагус и друг зеленчук, и токму овие локални вкусови ги ценат најмногу гостите на „Хоумстед Котиџ“.

Всушност, Роби верува дека вистинското богатство на традиционалната ирска кујна лежи во локалните производи. Според тоа, тој им дал на своите јадења впечатливи имиња по ирски места неразделно поврзани со одредени прехранбени производи - остриги од Флаги Шор, рак Мохер, капини Конемара, морски морски ајдуци Аран и говедско месо Бурен.

КЛУЧОТ ЗА УСПЕХОТ ЛЕЖИ ВО ЛОКАЛНИТЕ ДОБАВУВАЧИ И НИВНИТЕ ПРОИЗВОДИ

Колку и да е скромен, овој извонреден готвач поголемиот дел од заслугите за неговото сега познато готвење им ги припишува на локалните добавувачи. Тој вели дека ирското говедско, јагнешко и млечните производи се од светска класа и треба да имаат заштитен статус, како шпанското говедско и француското телешко месо.

„Среќен сум и горд на сè што јас и сопругата постигнавме, сами, без ничија поддршка. Докажавме дека фината кујна може да постои без бели чаршафи и други формалности. Мислам дека готвиме добра храна и се надевам дека Мишелин ќе продолжи да го цени тоа“, вели Меколи. Но, наместо да зборува за нова ѕвезда, тој веќе размислува за сите вкусни јадења што би можел да им ги понуди на гостите во 2026 година. И според она што е видено (и вкусено) досега, нема сомнение дека идните ремек-дела на чиниите од кујната на овој ресторан ќе ги воодушеват!

Фото: Инстаграм
Извор: Putnikofer.hr