Посната трпеза поскапа од мрсната: Семејствата кои слават Свети Никола го скратуваат списокот на гости поради високите цени на овие намирници
Свети Никола е еден од најголемите светци кои се празнуваат кај нас, а бидејќи овој празник секогаш паѓа за време на Божиќните пости, трпезата мора да биде посна - што не значи дека подготовките се едноставни или евтини. Иако сè уште има време до 19 декември, многу домаќинки веќе го чувствуваат притисокот поради наглото зголемување на цените на прехранбените производи кои се неопходни за божиќната трпеза, па затоа не е невообичаено да се размислува за намалување на бројот на гости, иако станува збор за голем и важен празник.
Најголемиот поединечен трошок кога станува збор за Свети Никола е сè уште рибата, која е задолжително главно јадење на празничната трпеза. Цената на одредени риби како крапот и пастрмката се драстично зголемени, додека скушата и ослиќот остануваат малку попристапни, но нивните цени исто така постојано растат. Морските видови како што се орада или лосос речиси станаа луксуз и ретко се наоѓаат на трпезата, бидејќи нивното купување едноставно не се исплати за многу домаќинства.
Јаткасти плодови
Оревите, кои се неопходни за подготовка на славскоо жито и голем број посни колачи за слава, исто така имаат зголемени цени. Исто така и лешниците и бадемите. Оревите на пазарите се околу неколку стотици денари за килограм (близу 500 денари), но во супермаркетите и подобро спакуваните производи цената може да биде и повисока. Бадемите и лешниците, кои исто така често се користат за колачи, често достигнуваат повеќе од 1000 денари за килограм. Бидејќи многу домаќинки прават голема количина мали колачи пред прославата, јаткастите плодови стануваат еден од најскапите производи во подготовката на десерти.
Грав
Гравот, особено квалитетните сорти како што е тетовскиот, исто така значително е поскапен. Неговата цена често варира во зависност од видот и местото на купување, но во повеќето случаи достигнува количини што дополнително го оптоваруваат домашниот буџет, особено кога се подготвува поголема количина за поголема трпеза.
Сушено овошје, индиски ореви и маслинки
Покрај стандардните намирници, дополнителните состојки како што се суво грозје, брусница, урми, смокви, сливи и разни други форми на сушено овошје што се користат во десертите стануваат сè поскапи. Индиските ореви, кои често се користат во посовремени рецепти за постење, се меѓу најскапите намирници. Дури и маслинките, особено сортите со повисок квалитет што се користат за декорација и предјадења, можат значително да ги зголемат трошоците за подготовка.
На крајот, она што особено ги мачи многу домаќинки е фактот дека посната слава, иако не вклучува месо и млечни производи, честопати се покажува поскапа од мрсната. Причината за ова не е само цената на главните намирници како што се рибата и јаткастите плодови, туку и големиот број мали, но скапи додатоци што се користат во речиси секое јадење - од предјадења до главни јадења, па сè до десерти. Поради сето ова, вкупните трошоци за подготовка на посна гозба лесно ја надминуваат сумата што би била потребна за мрсен оброк, што многумина ги става во ситуација каде што мора внимателно да го планираат или дури и да го намалат бројот на гости.
Фото: denovi.mk
Извор: Zena.blic.rs