Во ова кафуле, баби и дедовци секој ден печат колачи според стари рецепти и на тој начин се борат против осаменоста: Туристите ги обожаваат
Vollpension во Виена има 115 вработени, а дури 50% од нив се над 60 години. Неговата мисија е да се бори против сиромаштијата и осаменоста кај постарите лица.

Нема ништо подобро од бабината кујна. Топли чорби, домашни супи, сочно печени јадења... и колачи! Малку ресторани можат да се натпреваруваат со јадења направени со толку многу љубов, но ќе најдете едно такво место во секогаш магичната Виена. Запознајте го Vollpension, гастрономски хит чија главна мисија е да ги поврзе постарите граѓани со помладите генерации. Нивните главни ѕвезди се бабите и дедовците, Ome и Ope, како што се нарекуваат на германски. Ова уникатно кафуле се бори против сиромаштијата и осаменоста кај постарите лица и промовира меѓугенерациска интеракција.

Денес, бабите и дедовците во два Vollpensions печат и им служат најдобри колачи и торти на гостите од целиот свет. Истите, се разбира, работат според свои, стари семејни рецепти. Половина од овој инспиративен тим е составен од постари граѓани, кои заработуваат дополнителни пари покрај редовната пензија, која често е премногу ниска, а во исто време стануваат повидливи и поприсутни во општеството.

Според податоците на Австрискиот завод за статистика од 2023 година, околу 288.000 жени и мажи над 65 години се акутно погодени од сиромаштија и социјална исклученост. За жал, тој тренд продолжува да расте. Разликата во платите меѓу половите е сè уште горливо прашање бидејќи жените добиваат просечно 1.527 евра бруто, што е дури 39,7% помалку од мажите. Во таа ситуација, дури и мал дополнителен приход од 450 евра може да направи значителна разлика и да го подобри квалитетот на нивниот живот.

Тимот на Vollpension моментално има 115 вработени, а дури 50% од нив се над 60 години. Најмладиот има 20, а најстариот 84. Во ова кафуле се зборуваат дури 12 различни јазици, но бизнисот, во кој нема недостаток од забава и смеа, функционира беспрекорно. Пензионерите се главно одговорни за печење колачи и грижа за гостите, додека помладите колеги ја преземаат услугата во кафулето, како и комуникацијата и администрацијата.

Но, како сето тоа започнало? Зад Vollpension стојат основачите Мориз Пифл-Перчевиќ, Јулија Кренмајр, Хана Лукс, Дејвид Халер и Мануел Грубер. Всушност, во 2012 година, Мориз изел парче торта во познато виенско кафуле и бил разочаран од нејзината сувост. Го обземала носталгија за многу повкусните слатки што ги паметел од детството, и така се родила генијална идеја: решил да ги врати колачите на неговата баба во австриската престолнина.

Мориз, кој го создаде „Vollpension, не е единствениот кој не бил импресиониран од иконската торта „Захер“. Дури и онаа во луксузниот петзвезден хотел „Захер“ е сува и прескапа за него. Неговото мислење го сподели и покојниот готвач Ентони Бурден, кој го проба познатиот десерт во 6-тата сезона од ТВ серијата „Без резервации“. И погодивте, воопшто не беше импресиониран.

Првиот Vollpension беше отворен во 2015 година во еден од централните квартови на Виена, на Шлајфмилгасе. Интересот беше огромен и многу брзо стана неопходен дел од гастрономската сцена на градот. Во октомври 2019 година, ова меѓугенерациско кафуле беше претставено на втора локација, на улицата Јоханесгасе, во Приватниот универзитет за музика и уметност на градот Виена, а сега е на повидок и трет, во Салцбург или Грац.

Покрај сето погоре, „БакАдеми“, првото училиште за печење во светот, беше отворено во 2020 година. Го водат баби и дедовци, кои го пренесуваат своето професионално знаење за печење на сите заинтересирани страни. Училиштето може да се посетува на лице место, но и преку интернет. Виртуелните училници беа апсолутен хит за време на пандемијата на ковид, кога многумина научија да печат јаболкови штрудли, класични лепчиња, кремасти банана колачи, вегански колачиња...

И штом ќе влезете во виенскиот Vollpension, ќе се чувствувате како да ја посетувате вашата баба. Античкиот и намерно разделен мебел ќе ве шармира на почетокот, а најголемата атракција во ова кафуле е што можете да ги гледате Оме и Опе како печат колачи во отворениот простор за печење. Покрај свежите десерти, менито вклучува и широк избор на појадоци, вклучувајќи вегански, како и бранч и попладневни закуски, а редовно се организираат интересни меѓугенерациски настани навечер.

Една од бабите вработени во Волпензион е Катрин, поранешна медицинска сестра, која е воодушевена од слаткарските вештини што ги покажале виенските дедовци, објавува Итер. Тука се и Беата, која патувала низ целиот свет во 50-тите, Кристин, експерт за вегански колачи и поранешна актерка, Шарлот, мајстор за колачи „Захер“... „Нашите „Оме“ и „Опе“ се ѕвезди, а самиот Vollpension е многу повеќе од место за кафе и ужина. Им нуди на постарите лица значајно работно место каде што можат да заработат дополнителни пари, а воедно им дава чувство на заедница и внесува радост во животот“, заклучува Мориз Пифл-Перчевиќ.
Фото: Инстаграм
Извор: Putnikofer.hr