Зеленчукот посебно го спремаат, а 1 намирница никогаш не ја јадат: Јапонките никогаш не се дебелеат и диета не им треба!

Добивај вести на Viber

Јапонките никогаш не јадат 1 храна - тоа е главната причина зошто не се дебелеат и никогаш не им треба диета!

Јапонките отсекогаш биле меѓу најубавите и најелегантни жени во светот. На 30 години изгледаат како да имаат 18, а на 40 години изгледаат како да имаат 25. Главниот фактор за нивниот добар изглед и долговечност е нивната исхрана.

Богато мени

Заблуда е дека Јапонците јадат само суши. Напротив - нивното мени е многу побогато и, покрај риба, содржи морска храна и билки, зеленчук, соја, ориз, овошје, зелен чај... Висококалоричните јадења, како и брзата храна, ретко може да се видат на нивната чинија. При изборот на храна, важно е да бидат сезонски и свежи, во зима јадат месо, риба, супи и топли пијалоци, додека во лето јадат морска храна, ладни супи, салати....

Зеленчукот секогаш се сече на листови

Барење, печење на скара, готвење на пареа, динстање со многу малку масло - вака се подготвува храната во Јапонија. Зеленчукот секогаш се сече на листови за да се обработи термички што е можно помалку и да се задржат што е можно повеќе хранливи материи. Природната убавина, бојата и вкусот се на прво место за нив, затоа се многу внимателни со зачините и се трудат да не претеруваат и да не го оптоваруваат желудникот.

Тие јадат бавно

Јадењето храна за Јапонките е цел ритуал. Тие јадат бавно, во мали залаци и мали порции. Храната ретко се декорира бидејќи се инсистира на природноста на изгледот, а две различни јадења речиси никогаш не се ставаат на иста чинија, бидејќи тоа се смета за недостаток на вкус.

Ориз секогаш

Оризот е составен дел од речиси секој оброк во Јапонија и обично се подготвува само со додавање сол и путер.

Разновиден појадок

Во Јапонија, практиката за појадок е таква што мора да се состои од разновидна храна и неколку мали порции. Треба да има неколку јадења, обично риба, ориз, омлет, мисо супа, соја и малку зеленчук. Со, секако, чај.

Без слатки и колачи

Јапонците ретко јадат десерт, а кога го прават тоа, тоа е во мали количини. Немаат помпезни колачи и тарти, а дури прават и сладолед од ориз (моки). Ова се слатки со малку шеќер и ние на запад веројатно не би ни ги сакале - освен што имаат ефект за совршено рамен стомак.


РЖМ/ИС  - ФОТО: Pixabay/Sasin Tipchai