5 есенски чорби кои го зајакнуваат телото, ја чуваат линијата и ја загреваат душата, а се подготвуваат за миг

Добивај вести на Viber

Есента бара зготвена, домашно приготвена храна што ја загрева душата. А најдобрата храна за тоа се чорби што ги содржат сите потребни витамини и минерали.

Пет совршени рецепти за пет работни дена во неделата! Ви носиме рецепти и идеи за најдобар и најздрав ручек на лажица, како што препорачува блогерката за храна Данијела Пантиќ:

Имуно потаж:

Потребно е:

*1 глава кромид

*3 моркови

*2 компири

*4 помали стебла целер, можете да користите корен наместо стебла

*2 корени магдонос (зелен)

*1/2 кељ, ако немате, додадете малку зеленчук

*Околу 1 литар вода

*Бибер, суви зачини, сол, лук во прав, мелена пиперка, магдонос (може да биде и сув)


Подготовка:

Исечете го зеленчукот на коцки со приближно иста големина.

Пропржете го кромидот, потоа додадете го остатокот од зеленчукот, измешајте и прелијте со еден литар вода.

Кога зеленчукот ќе омекне, сомелете го со миксер или во блендер, потоа додадете уште малку вода до саканата густина.

На крајот, додадете ги предложените зачини, гответе уште неколку минути.

Есенска чорба

Потребно е:

*3 мали компири

*3 моркови

*1 црвен кромид

*неколку чешниња лук/ или во прав

*две и пол чаши грашок

*павлака за готвење

*Две и пол чаши вода

*2 лажици густина/цврстина

*Зачини: сув зачин, пипер, оригано, сув магдонос, лук во прав

Подготовка:

Ситно исечкајте го кромидот и пржете неколку минути.

Додадете ситно исечкани компири, моркови и сите зачини, пржете малку, потоа додадете две или три мали чаши вода (само малку е доволно за да се покрие зеленчукот).

По 10-15 минути, додадете го грашокот и гответе уште 15 минути (додека зеленчукот не омекне).

Додадете повеќе зачини по вкус и вода доколку е потребно. Кога ќе биде готово, измешајте половина чаша павлака за готвење и две лажици згуснувач во сад и додадете ги на зеленчукот.

Рамномерно распоредете и ако недостасува вода, додадете малку.

Гответе уште неколку минути и е готово.

Ќе добиете убаво, кремасто јадење.

Сервирајте со малку павлака за готвење и вашиот омилен зачин.


Здрава супа

Потребно е:

*500 г мелено пилешко филе

*1 кромид

*2 чешниња лук

*1 тиквичка

*5 мали компири

*3 големи моркови

*Половина кеса замрзнат грашок

*2 конзерви сечкани домати, можете да користите свои

*5 чаши супа (купете ја готова или можете сами да ја приготвите од коцка супа)

*Зачини: Сув зачин, бибер, гранулиран лук, италијански зачин, една лажичка шеќер (за неутрализирање на киселоста на доматите)

Подготовка:

Ситно исечкајте го целиот зеленчук.

Ставете малку масло во голем сад и пржете го црвениот кромид, а потоа додадете го лукот.

Додадете го меленото пилешко и пржете додека не побели, кршејќи го цело време за да не се залепи.

Додадете го зеленчукот и измешајте.

Прелијте ја супата.

Зачинете по вкус и варете додека компирите не омекнат.

Прилагодете ја дебелината на јадењето по вкус, ако сакате погусто, додадете помалку течност, а ако сакате посупо, додадете повеќе.


Најпопуларната чорба

Потребно е:

*1 коцка путер

*1-2 лажици маслиново масло/ или по желба

*2 моркови

*2 стапчиња целер

*1 кромид

*2 чешниња лук

*3 средни компири

*1 мала брокула (можете и да замрзнете)

*Можете да замрзнете и половина конзерва пченка

*Супа: Направете од 700 мл вода и една лажица суви зачини/коцки супа

*Зачини: сув зачин, италијански зачин, бибер, сол


За белиот кремаст дел:

*4 чаши масло/ маслиново масло во oвој случај

*5 рамни лажици брашно (јас користам спелувано 630)

*300 мл-400 мл млеко

*1/2 чаша павлака за готвење

*100 г рендано тврдо чедар сирење/ по желба/ по желба

Подготовка:

Во голем сад на средна температура, растопете 1 лажица путер со маслиновото масло.

Додадете го морковот, целерот и кромидот.

Пржете 5–7 минути.

Додадете го лукот и пржете уште 30 секунди.

Додадете ги исецканите компири, италијанскиот зачин, солта, биберот и супата.

Доведете до вриење на средна температура, покријте и гответе 10-15 минути, додека зеленчукот не омекне.

Додајте брокула и пченка.

Гответе додека сè не омекне.

Кратко пропржете го брашното во 4 лажици масло, мешајќи со жица, 1 минута. Постепено додадете го млекото, мешајќи постојано за да ја одржите смесата мазна. Гответе, мешајќи, додека не се згусне и не почне лесно да врие.

Додајте ја павлаката и тргнете од оган.

Истурете ја смесата од млеко во супата и добро измешајте.

Намалете ја температурата, додадете го сирењето и мешајте додека не се растопи (не мора да го правите овој чекор ако не сакате).

Вкусете и прилагодете ги зачините доколку е потребно.

Foto: Printscreen/YouTube


Италијанска пеницилинска супа

Потребно е:

*2 моркови

*3 стебла целер

*1 кромид

*8 чешниња лук

*8 чаши пилешка супа

*2,5 лажички путер

*2 лажици свежо мелен црн пипер

*2 јајца

*3 лажици пармезан

*2 лажици свеж магдонос

*225 г тестенини

Постапка:

Во голем сад на средна температура, измешајте ги исечканите моркови, парчињата целер, сечканиот кромид, грубо сечканиот лук, 6 чаши пилешка супа и солта.

Доведете до вриење, потоа намалете ја температурата и гответе, мешајќи повремено, додека зеленчукот не омекне, 25-30 минути.

Кога зеленчукот ќе омекне доволно, изгмечете го со блендер додека супата не добие малку портокалова боја, но со видливи парчиња зеленчук. Ако немате рачен миксер, внимателно префрлете ја супата во блендер и блендирајте до саканата конзистенција.

Додајте ги преостанатите 2 чаши супа, додадете 1 лажица путер и зачинете со свежо мелен пипер по вкус.

Загрејте ја супата на тивок оган.

Во меѓувреме, во мал сад, изматете ги јајцата, ситно ренданиот пармезан и сечканиот магдонос.

Додека ја мешате супата, полека додадете ја смесата од јајца, сирење и магдонос, дозволувајќи да се формираат нежни ленти од сварено јајце.

Во посебен сад сварете солена вода и сварете ги малите тестенини според упатствата на пакувањето. Исцедете ги и префрлете ги во сад, потоа додадете ја преостанатата лажица путер и промешајте за да се премачкаат рамномерно.

При сервирање, ставете неколку лажици тестенини во секој сад, а потоа прелијте ја со топла супа.

По желба, додадете повеќе пармезан и свеж магдонос за дополнителен вкус. Пријатно!


РЖМ/ИС  - ФОТО: фрипик