Бабини солунски штангли: Старински колачи во кои сите ќе уживаат за празниците
За Свети Никола, направете старомодни колачи во кои сите ќе уживаат - солунски штангли по рецептот на баба.
Солунските штангли се едни од оние стари, донекаде заборавени колачи кои носат посебна топлина и мирис на зима. Освежителните цитрусни ноти на портокал и лимон, во комбинација со сладоста на јаболката и богатството на бадемите, создаваат совршено избалансиран колач кој традиционално се подготвува за Свети Никола, но и за други зимски прослави.
Кремастата, миризлива смеса притисната помеѓу две обланди се претвора во фини, цврсти барчиња кои лесно се сечат, а уште полесно се јадат. Вкусот е едноставен, домашен и препознатлив - токму како што го паметиме од кујните на нашите баби.
Порции/Количина: околу 30–40 парчиња
Време за подготовка: 30 минути
Време за готвење: 20-25 минути
Вкупно време за подготовка: околу 1 час + ладење преку ноќ
Состојки:
500 г бел шеќер
4 портокали
сок од 1 лимон
1 кг кисели јаболка
250 г мелени бадеми
2 големи обланди
Подготовка:
Чекор 1: Подготовка на овошјето
Исцедете го сокот од портокалите и лимоните. Излупете ги јаболката, изрендајте ги и добро исцедете ги со раце или со цедалка за смесата да не биде премногу водена.
Чекор 2: Готвење на шеќерниот сируп
Истурете го шеќерот во тенџерето, додадете го сокот од цитруси и гответе на средна температура додека смесата не почне да се згуснува и да добие изглед на поредок сируп.
Дополнителен совет:
Доколку сакате, можете да додадете малку цимет во смесата, тоа ќе им даде на плочките уште поубава арома.
Чекор 3: Додавање јаболка и бадеми
Додадете ги ренданите јаболка во полусварениот сируп. Продолжете да готвите додека јаболката не омекнат и смесата не се згусне. Додадете ја ренданата кора од портокал и мелените бадеми и гответе уште неколку минути, додека не ја постигнете конзистенцијата на сирупот што полека тече по дното на тавата.
Чекор 4: Формирање на плочките
Кога смесата ќе се олади, рамномерно распоредете ја помеѓу двете обланди. Покријте ја со горната обланда, завиткајте ги рабовите и натежете ја со нешто тешко (на пр. табла или книги) за да се спојат убаво обландите.
Чекор 5: Сечење
Откако ќе отстојат преку ноќ, обландите ќе се стегнат целосно. Исечете ги со топол нож на долги, тенки плочки.
Фото: Принтскрин/ ЈутјубИзвор: Stvarukusa.mondo.rs