Бабини солунски штангли: Старински колачи во кои сите ќе уживаат за празниците

Добивај вести на Viber

За Свети Никола, направете старомодни колачи во кои сите ќе уживаат - солунски штангли по рецептот на баба.

Солунските штангли се едни од оние стари, донекаде заборавени колачи кои носат посебна топлина и мирис на зима. Освежителните цитрусни ноти на портокал и лимон, во комбинација со сладоста на јаболката и богатството на бадемите, создаваат совршено избалансиран колач кој традиционално се подготвува за Свети Никола, но и за други зимски прослави.

Кремастата, миризлива смеса притисната помеѓу две обланди се претвора во фини, цврсти барчиња кои лесно се сечат, а уште полесно се јадат. Вкусот е едноставен, домашен и препознатлив - токму како што го паметиме од кујните на нашите баби.

Порции/Количина: околу 30–40 парчиња

Време за подготовка: 30 минути

Време за готвење: 20-25 минути

Вкупно време за подготовка: околу 1 час + ладење преку ноќ

Состојки:

500 г бел шеќер

4 портокали

сок од 1 лимон

1 кг кисели јаболка

250 г мелени бадеми

2 големи обланди

Подготовка:

Чекор 1: Подготовка на овошјето

Исцедете го сокот од портокалите и лимоните. Излупете ги јаболката, изрендајте ги и добро исцедете ги со раце или со цедалка за смесата да не биде премногу водена.

Чекор 2: Готвење на шеќерниот сируп

Истурете го шеќерот во тенџерето, додадете го сокот од цитруси и гответе на средна температура додека смесата не почне да се згуснува и да добие изглед на поредок сируп.

Дополнителен совет:

Доколку сакате, можете да додадете малку цимет во смесата, тоа ќе им даде на плочките уште поубава арома.

Чекор 3: Додавање јаболка и бадеми

Додадете ги ренданите јаболка во полусварениот сируп. Продолжете да готвите додека јаболката не омекнат и смесата не се згусне. Додадете ја ренданата кора од портокал и мелените бадеми и гответе уште неколку минути, додека не ја постигнете конзистенцијата на сирупот што полека тече по дното на тавата.

Чекор 4: Формирање на плочките

Кога смесата ќе се олади, рамномерно распоредете ја помеѓу двете обланди. Покријте ја со горната обланда, завиткајте ги рабовите и натежете ја со нешто тешко (на пр. табла или книги) за да се спојат убаво обландите.

Чекор 5: Сечење

Откако ќе отстојат преку ноќ, обландите ќе се стегнат целосно. Исечете ги со топол нож на долги, тенки плочки.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб
Извор: Stvarukusa.mondo.rs