Ваква руска салата не сте пробале: Додадете ја само оваа состојка и ќе се вљубите во вкусот на првото залче
Ниту еден празничен период не може да помине без класичната руска салата – кремаста, богата и неодоливо вкусна.
Сепак, оваа година пробајте мала промена што целосно ќе го освежи вкусот на традицијата. Тајната е во една лажица грчки јогурт и малку свежо сомелен бибер – два детали што ја претвораат салатата во совршенство.

Класичен рецепт со современ пресврт
За подготовка ви се потребни:
-
4 средни компири
-
3 моркови
-
3 јајца
-
200 г грашок
-
5-6 кисели краставички
-
150 г мајонез
-
1 лажица грчки јогурт
200 грама пилешки гради
200 грама кашкавал
200 грама сирење
-
малку црн бибер
-
сол по вкус
Компирите и морковите се варат, се лупат и се сечат на ситни коцки. Се додаваат јајцата, грашокот и краставичките, па се меша со мајонезот и јогуртот. Последниот чекор е биберот – додадете само прстофат за да се почувствува топлата арома, но без да го надвладее вкусот.

Тајната на совршената текстура
Грчкиот јогурт ја прави салатата полесна, воздушеста и понежна, без да го намали нејзиниот кремаст карактер. Биберот, пак, додава длабочина и свежина, правејќи ја салатата попријатна и помалку „тешка“ за празничната трпеза.
Овој мал трик може да ја освежи вашата семејна традиција – познатиот вкус на руската салата, но со современа нота која сите ќе ја забележат.
Совет: направете ја еден ден порано и оставете ја во фрижидер – вкусовите ќе се соединат уште подобро.
РЖМ / Фото извор: Freepik