Ваква руска салата не сте пробале: Додадете ја само оваа состојка и ќе се вљубите во вкусот на првото залче

Добивај вести на Viber

Ниту еден празничен период не може да помине без класичната руска салата – кремаста, богата и неодоливо вкусна. 

Сепак, оваа година пробајте мала промена што целосно ќе го освежи вкусот на традицијата. Тајната е во една лажица грчки јогурт и малку свежо сомелен бибер – два детали што ја претвораат салатата во совршенство.


Класичен рецепт со современ пресврт

За подготовка ви се потребни:

  • 4 средни компири

  • 3 моркови

  • 3 јајца

  • 200 г грашок

  • 5-6 кисели краставички

  • 150 г мајонез

  • 1 лажица грчки јогурт

  • 200 грама пилешки гради

  • 200 грама кашкавал 

  • 200 грама сирење

  • малку црн бибер

  • сол по вкус

Компирите и морковите се варат, се лупат и се сечат на ситни коцки. Се додаваат јајцата, грашокот и краставичките, па се меша со мајонезот и јогуртот. Последниот чекор е биберот – додадете само прстофат за да се почувствува топлата арома, но без да го надвладее вкусот.


Тајната на совршената текстура

Грчкиот јогурт ја прави салатата полесна, воздушеста и понежна, без да го намали нејзиниот кремаст карактер. Биберот, пак, додава длабочина и свежина, правејќи ја салатата попријатна и помалку „тешка“ за празничната трпеза.

Овој мал трик може да ја освежи вашата семејна традиција – познатиот вкус на руската салата, но со современа нота која сите ќе ја забележат.

Совет: направете ја еден ден порано и оставете ја во фрижидер – вкусовите ќе се соединат уште подобро.

РЖМ / Фото извор: Freepik