3 посни предјадења со туна за Свети Никола: Брзо се прават, а уште побрзо исчезнуваат од чинијата

Добивај вести на Viber

Еве како да направите 3 посни предјадења кои се прават брзо, а уште побрзо исчезнуваат од чинијата за Свети Никола.

Доколку сакате да ја збогатите посната трпеза за Свети Никола со предјадења кои се вкусни, декоративни и можат да се подготват за само неколку минути, тогаш предјадењата со туна се вистинскиот избор.

Туната е полна со вкус и лесно се комбинира со зеленчук, мајонез, крекери или тост - така што вашата посна ужина ќе изгледа и ќе има вкус како да сте потрошиле часови на неа, но всушност е готова за кратко време. Овие три предлози се идеални за прослави, особено за Свети Никола.

1. Предјадење со туна и крекери

Количина: 20-25 парчиња

Време за подготовка: 15 минути

Состојки:

1 пакетче мешавина за руска салата

5 лажици посен мајонез

1 конзерва туна (исцедете масло или вода)

3-4 кисели краставички (ситно исечкани)

посни крекери по ваш избор

Подготовка:

Чекор 1: Сварете ја смесата за руска салата, исцедете ја, изладете ја и префрлете ја во сад.

Чекор 2: Додадете ги исечканите краставици и исцедената туна. Додадете го посниот мајонез и соединете сè во компактна смеса.

Чекор 3: Ставете по една лажица салата врз секој крекер. Доколку сакате, декорирајте со магдонос или прстен од краставица.

2. Мини сендвичи со туна во доматен сос

Количина: околу 20 мини сендвичи

Време на подготовка: 15 минути

Состојки:

1-2 конзерви туна во доматен сос

6-8 парчиња препечен леб

неколку листови рукола

маслинки (сечкани)

чери домати за декорација

Подготовка:

Чекор 1: Лесно препечете го тостот за да биде поцврст.

Чекор 2: Исцедете ја туната од вишокот сос и намачкајте го врз тостот.

Чекор 3: Ставете неколку листови рукола и прстен од маслинки врз туната. Покријте со уште едно парче тост.

Чекор 4: Исечете го секој сендвич дијагонално во триаголници.

Чекор 5: Забодете чепкалка за заби со прстен од чери домати за декорација одозгора.

3. Кошници со туна и пченка

Количина: околу 10

Време на подготовка: 10 минути

Состојки:

2 конзерви туна (во масло или во свој сок)

1 мала конзерва пченка (цедена)

6 лажици посен мајонез

2 кисели краставички (ситно исечкани)

малку сок од лимон

сол и бибер по вкус

солени корпички (по желба)

Подготовка:

Чекор 1: Измешајте ја туната и пченката во сад.

Чекор 2: Додадете мајонез, по желба исечкана краставица и малку сок од лимон.

Чекор 3: Добро измешајте сè и зачинете со сол и бибер.

Чекор 4: Сервирајте во солени корпички по желба или самостојно.

Фото: Freepik.com
Извор: Stvarukusa.mondo.rs