Мирисот на Божиќ во вашиот дом: Едноставни ролни со цимет кои секогаш успеваат

Добивај вести на Viber

Овој едноставен, нежен деликатес веднаш буди чувство на топлина, опуштеност и вистинска божиќна атмосфера. Токму затоа ви носиме рецепт кој им одговара на сите - мек, миризлив и доволно едноставен за подготовка на време на празниците.

Додека температурите надвор паѓаат, а градските улици се украсени со празнични светла, нема ништо подобро од топлината на домот исполнет со мирис на свежо печени божиќни колачиња. И ако постои еден мирис кој несомнено го најавува доаѓањето на Божиќ, тоа е аромата на цимет. Ролатите со цимет станаа синоним за празнична удобност и семејни собири. Тие не се само десерт; тие се искуство кое ги буди најубавите спомени и создава нови.

Ако барате совршен рецепт кој секогаш ќе ви одговара и чиј резултат ќе бидат неодоливо мек и миризлив, вие сте на вистинското место. Ви носиме детален водич за едноставни ролати со цимет кои ќе го воодушеват вашето семејство и гости, претворајќи го вашиот дом во најслатката празнична оаза.

Класик што обединува генерации

Иако денес ги сметаме за глобален феномен, ролните со цимет (шведски kanalbulle) потекнуваат од Скандинавија, каде што се неопходен дел од културата и секојдневниот ритуал на пиење кафе. Нивната популарност брзо се прошири низ целиот свет, а секоја култура додаде свој мал печат. Сепак, основата е секогаш иста: меко тесто богато со путер, обилно полнење од цимет и шеќер и вкусна глазура што ја надополнува целата приказна.

Она што ги прави ролатите со цимет толку посебни е процесот на нивно правење. Од мешањето на тестото, кое станува мазно и еластично под вашите прсти, до возбудата од гледањето како се дуплира во големина, до внимателното виткање и сечење - секој чекор е мала церемонија. А моментот кога ќе ги извадите од рерна, златни и надуени, исполнувајќи ја кујната со божествена арома, е непроценлив. Тоа е мирис кој повикува на заедништво, топол пијалок и безгрижни моменти со најблиските.

Рецепт за ролни со цимет

Овој рецепт е дизајниран да биде што е можно поедноставен, без комплицирани чекори и гарантира совршено меки и сочни резултати секој пат. Следете ги упатствата и препуштете се на магијата на создавање на највкусните празнични задоволства.

Состојки за тестото:

500 г обично брашно

1 пакетче сув квасец (7 г)

250 мл млако млеко

100 г шеќер

80 г путер, растопен

1 јајце

Прстофат сол

За филот:

150 г кафеав шеќер

2 лажици цимет во прав

60-100 г путер, на собна температура

За глазурата:

100 г крем сирење

50 г путер, на собна температура

100 г шеќер во прав

1 лажичка екстракт од ванила или ванилин шеќер

Малку млеко (доколку е потребно, за да се постигне саканата густина)

Подготовка:

Подготовка на тестото: Измешајте брашно, сол и сув квасец во голем сад. Направете вдлабнатина во средината и додадете топло (не топло!) млеко, растопен и малку изладен путер, шеќер и изматено јајце. Соединете ги сите состојки со процесор за храна, а потоа префрлете го тестото на лесно набрашнета работна површина. Месете го со раце околу 10 минути, додека не стане мазно, еластично и не престане да се лепи за рацете. Формирајте топка, ставете ја во намастен сад, покријте ја со чиста крпа и оставете ја на топло место да нарасне околу еден час или додека не се дуплира во волумен.

Подготовка на филот: Додека тестото стасува, подгответе го филот. Во мал сад, едноставно измешајте го кафеавиот шеќер и циметот. Путерот за филот мора да биде на собна температура за да биде совршено премачкан.

Формирање на кифличките: Нежно измесете го нараснатото тесто и расукајте го на набрашнета површина во правоаголник, дебел приближно 1 см.

Обложете ја целата површина на развлеченото тесто со омекнат путер, оставајќи слободен раб од приближно 1 см на едната долга страна. Посипете ја подготвената смеса од кафеав шеќер и цимет рамномерно врз путерот.

Почнувајќи од долгата страна, цврсто расукајте го тестото во кифла. Лесно премачкајте го крајот што сте го оставиле за да се залепи кифлата подобро.

Сечење и редење: Исечете го ролатот на парчиња со ширина од 2-3 см. За совршено уредни сечења без месење на тестото, користете забен конец или обичен конец. Ставете ја секоја кифла на намастен и набрашнет плех, оставајќи малку простор помеѓу нив бидејќи ќе нараснат уште повеќе.

Второ стасување и печење: Покријте го плехот со крпа и оставете ги ролатите да нараснат уште 30-45 минути на топло место. Во тоа време, загрејте ја рерната на 180 °C. Печете ги 20-25 минути, додека не добијат убава златно-кафеава боја. Внимавајте да не ги препечете за да останат меки.

Подготовка на глазурата и сервирање: Додека се печат ролатите, подгответе ја глазурата. Изматете го крем сирењето и путерот на собна температура со миксер или жица за матење. Постепено додавајте шеќер во прав и ванила, мешајќи додека не добиете целосно мазна крема. Ако глазурата е премногу густа, додадете една или две лажички млеко. Оставете ги печените ролати малку да се оладат (5-10 минути), а потоа прелијте ги со подготвената глазура додека се уште се топли.

Сервирајте ги топли и уживајте во секој залак што го носи вистинскиот вкус и мирис на празниците. Со шолја кафе, чај или топло млеко, овие едноставни ролни со цимет ќе станат ваша омилена зимска традиција.

Фото: Pinterest.com
Извор: Zena.net.hr