Мирисот на Божиќ во вашиот дом: Едноставни ролни со цимет кои секогаш успеваат
Овој едноставен, нежен деликатес веднаш буди чувство на топлина, опуштеност и вистинска божиќна атмосфера. Токму затоа ви носиме рецепт кој им одговара на сите - мек, миризлив и доволно едноставен за подготовка на време на празниците.
Додека температурите надвор паѓаат, а градските улици се украсени со празнични светла, нема ништо подобро од топлината на домот исполнет со мирис на свежо печени божиќни колачиња. И ако постои еден мирис кој несомнено го најавува доаѓањето на Божиќ, тоа е аромата на цимет. Ролатите со цимет станаа синоним за празнична удобност и семејни собири. Тие не се само десерт; тие се искуство кое ги буди најубавите спомени и создава нови.
Ако барате совршен рецепт кој секогаш ќе ви одговара и чиј резултат ќе бидат неодоливо мек и миризлив, вие сте на вистинското место. Ви носиме детален водич за едноставни ролати со цимет кои ќе го воодушеват вашето семејство и гости, претворајќи го вашиот дом во најслатката празнична оаза.

Иако денес ги сметаме за глобален феномен, ролните со цимет (шведски kanalbulle) потекнуваат од Скандинавија, каде што се неопходен дел од културата и секојдневниот ритуал на пиење кафе. Нивната популарност брзо се прошири низ целиот свет, а секоја култура додаде свој мал печат. Сепак, основата е секогаш иста: меко тесто богато со путер, обилно полнење од цимет и шеќер и вкусна глазура што ја надополнува целата приказна.
Она што ги прави ролатите со цимет толку посебни е процесот на нивно правење. Од мешањето на тестото, кое станува мазно и еластично под вашите прсти, до возбудата од гледањето како се дуплира во големина, до внимателното виткање и сечење - секој чекор е мала церемонија. А моментот кога ќе ги извадите од рерна, златни и надуени, исполнувајќи ја кујната со божествена арома, е непроценлив. Тоа е мирис кој повикува на заедништво, топол пијалок и безгрижни моменти со најблиските.

Рецепт за ролни со цимет
Овој рецепт е дизајниран да биде што е можно поедноставен, без комплицирани чекори и гарантира совршено меки и сочни резултати секој пат. Следете ги упатствата и препуштете се на магијата на создавање на највкусните празнични задоволства.
Состојки за тестото:
500 г обично брашно
1 пакетче сув квасец (7 г)
250 мл млако млеко
100 г шеќер
80 г путер, растопен
1 јајце
Прстофат сол
За филот:
150 г кафеав шеќер
2 лажици цимет во прав
60-100 г путер, на собна температура
За глазурата:
100 г крем сирење
50 г путер, на собна температура
100 г шеќер во прав
1 лажичка екстракт од ванила или ванилин шеќер
Малку млеко (доколку е потребно, за да се постигне саканата густина)
Подготовка:
Подготовка на тестото: Измешајте брашно, сол и сув квасец во голем сад. Направете вдлабнатина во средината и додадете топло (не топло!) млеко, растопен и малку изладен путер, шеќер и изматено јајце. Соединете ги сите состојки со процесор за храна, а потоа префрлете го тестото на лесно набрашнета работна површина. Месете го со раце околу 10 минути, додека не стане мазно, еластично и не престане да се лепи за рацете. Формирајте топка, ставете ја во намастен сад, покријте ја со чиста крпа и оставете ја на топло место да нарасне околу еден час или додека не се дуплира во волумен.
Подготовка на филот: Додека тестото стасува, подгответе го филот. Во мал сад, едноставно измешајте го кафеавиот шеќер и циметот. Путерот за филот мора да биде на собна температура за да биде совршено премачкан.
Формирање на кифличките: Нежно измесете го нараснатото тесто и расукајте го на набрашнета површина во правоаголник, дебел приближно 1 см.
Обложете ја целата површина на развлеченото тесто со омекнат путер, оставајќи слободен раб од приближно 1 см на едната долга страна. Посипете ја подготвената смеса од кафеав шеќер и цимет рамномерно врз путерот.
Почнувајќи од долгата страна, цврсто расукајте го тестото во кифла. Лесно премачкајте го крајот што сте го оставиле за да се залепи кифлата подобро.
Сечење и редење: Исечете го ролатот на парчиња со ширина од 2-3 см. За совршено уредни сечења без месење на тестото, користете забен конец или обичен конец. Ставете ја секоја кифла на намастен и набрашнет плех, оставајќи малку простор помеѓу нив бидејќи ќе нараснат уште повеќе.
Второ стасување и печење: Покријте го плехот со крпа и оставете ги ролатите да нараснат уште 30-45 минути на топло место. Во тоа време, загрејте ја рерната на 180 °C. Печете ги 20-25 минути, додека не добијат убава златно-кафеава боја. Внимавајте да не ги препечете за да останат меки.
Подготовка на глазурата и сервирање: Додека се печат ролатите, подгответе ја глазурата. Изматете го крем сирењето и путерот на собна температура со миксер или жица за матење. Постепено додавајте шеќер во прав и ванила, мешајќи додека не добиете целосно мазна крема. Ако глазурата е премногу густа, додадете една или две лажички млеко. Оставете ги печените ролати малку да се оладат (5-10 минути), а потоа прелијте ги со подготвената глазура додека се уште се топли.
Сервирајте ги топли и уживајте во секој залак што го носи вистинскиот вкус и мирис на празниците. Со шолја кафе, чај или топло млеко, овие едноставни ролни со цимет ќе станат ваша омилена зимска традиција.Фото: Pinterest.com
Извор: Zena.net.hr