Нема подобар појадок од овој: Се подготвува за 5 минути, и ве држи сити многу подолго
Јајцата се евтини и богати со хранливи материи, нема подобар појадок. Ако чувствувате глад веќе неколку часа по појадокот, внимавајте што јадете.
Нема подобар појадок од јајцата. Јајцата се економичен и хранлив избор кој му дава на појадокот природна доза на хранливи материи. Протеините што ги содржат не се само корисни за градење мускули, туку и ве одржуваат сити многу подолго.
Ако чувствувате глад веќе неколку часа по појадокот, можеби тоа е затоа што не јадете правилна храна наутро - треба да се свртите кон протеините.
Протеините не се само корисни за градење мускули, туку и ве одржуваат сити многу подолго. А најдобриот појадок, полн со протеини, се јајцата.
„Тие се класична храна за појадок со добра причина: јајцата се економичен и хранлив избор кој му дава на појадокот природна доза на хранливи материи“, вели нутриционистката Лорен Манакер за Eat This.
Колку често јадете јајца за појадок? Дали го правите тоа секој ден или поретко?
Јајцата се евтини и богати со хранливи материи. Со само 70 калории, овие нутритивни бомби се полни со витамини и минерали кои ги зајакнуваат клетките, како и со добри масти. Тие не содржат шеќер и немаат јаглехидрати, што ги прави најдобра храна за слабеење.
Тоа е според австралиска студија од 2020 година во која на луѓето им бил даден еден од двата појадоци, јајца и тост или житарки со млеко и сок од портокал. Научниците откриле дека учесниците кои јаделе подобар појадок со јајца консумирале околу 300 калории помалку на ручек од оние кои јаделе житарки.
Тие, исто така, изјавиле дека се чувствуваат помалку гладни четири часа по оброкот отколку кога имале појадок со јаглехидрати. Желбата за слатки е значително намалена по оброк со висок протеин.
Грчкиот јогурт е извор на протеини
Манакер, исто така, претпочита јајца пред друга вообичаена храна за појадок: јогуртот.
„Грчкиот јогурт е извор на протеини и калциум и содржи живи култури кои се корисни за здравјето на цревата, но многу од храната што се додава во грчкиот јогурт има ниска содржина на хранливи материи или висока содржина на калории. Додатоците како гранола и мед можат да ја направат добрата храна како грчкиот јогурт шеќерна бомба“, предупредува таа.