Така мирисал домот на нашите баби: По овој рецепт препознавале која жена е добра домаќинка
Во времето на нашите баби, добрата домаќинка не се мерела по тоа колку рецепти знае, туку по тоа каков леб меси.
Месeњето леб било вистински домашен тест – симбол на труд, умешност и љубов кон семејството. Жената која знаела да замеси леб што ќе биде мек, миризлив и со златна корка се сметала за вистинска домаќинка.
Во тие времиња, чистиот пченичен леб бил реткост. Поради ограничени услови, бабите често користеле пченкарно брашно, кое било поедостапно, а за да го направат тестото поповрзано и лесно за месење, додаваале малку пченично брашно.
Така се создавал вкусен, здрав и хранлив леб што денес повторно станува популарен меѓу љубителите на традиционалната исхрана.
Старински рецепт за леб со пченкарно брашно
Состојки:
-
3 чаши пченкарно брашно
-
1 чаша пченично брашно
-
1 лажичка сол
-
1 лажичка шеќер
-
1 кесичка сув квасец (или половина свеж)
-
2 чаши млака вода
-
2 лажици масло или маст
Начин на подготовка:
-
Во млаката вода растворете го квасецот со шеќерот и оставете да се активира.
-
Во голем сад измешајте ги двата вида брашно и солта.
-
Додајте ја смесата со квасец и маслото, па замесете меко тесто.
-
Покријте го и оставете го да стаса околу 40 минути.
-
Потоа повторно премесете и ставете во подмачкана тепсија.
-
Печете на 200°C околу 40 минути, додека не добие златна корка.
Таквиот леб имал мирис на дом, љубов и трпение. Денес, кога времето е побрзо, вреди да се потсетиме дека токму во едноставните рецепти се крие најголемата топлина на нашите традиции.
М.С.К / Р.Ж.М / Pexels