Рецепт за највкусните славски ситни колачиња: Посни, здрави и одлично се вклопуваат на секоја трпеза
Вредните домаќинки веќе во голема мера ги собираат најдобрите рецепти за подготовка на слава.
Се листаат готварски книги и се пребарува интернетот во потрага по највкусни предјадења, салати, месо, риба... Но, круна на секоја слава се, секако, ситните колачи.
Ви донесуваме рецепт за една основна смеса од која, со неколку додатоци, можете да направите три различни вида ситни колачи.
Како бонус – не содржат шеќер, не се печат и се подготвуваат многу брзо, а се јадат во миг!
Состојки:
-
150 г ореви
-
5 суви кајсии
-
5 суви сливи
-
8 урми
-
100 г суво грозје
За декорација:
-
семки од сончоглед
-
кокосови трошки
-
мелени ореви
Подготовка:
1. Подготовка на оревите
Оревите кратко пропржете ги во сува тава, неколку минути, потоа сомелете ги и префрлете ги во чинија (дел одделете за декорација).
2. Подготовка на сувото овошје
Кајсиите, сливите и урмите исечкајте ги, па заедно со сувото грозје иситнете ги во блендер.
3. Спојување на смесата
Соединете ја добиената овошна смеса со оревите и убаво измешајте со раце додека не добиете компактна смеса што може лесно да се обликува.
4. Обликување
Од смесата правете топчиња и редете ги на тацна или плех.
5. Подготовка на три различни вида
Пропржете ги семките од сончоглед во тава. Валкајте ги топчињата во сончогледови семки, мелени ореви или кокос, за да добиете три различни вкуса и изгледи.
Овие здрави, безшеќерни колачи се совршен избор за славска трпеза или брз домашен десерт.
Извор: stvarukusa.mondo.rs / Фото извор: ЖМ Архива