Италијанската свадбена супа која лечи сѐ е толку вкусна што сигурно ќе ја направите за слава
Некои ја нарекуваат супа од Минестра или Минестра маритата, всушност е празнична чорба со прекрасен зеленчук, тестенини и ќофтиња.
Италијанската свадбена супа е толку добра бидејќи има вкусна супа, зеленчук, парчиња месо и прекрасни мали тестенини. Толку е вкусна што Американците ја нарекуваат „храна за утеха“. Еве како да ја направите дома и доволно за 4 лица:
За ќофтињата:
*250 г мелено говедско месо (80-90% посно)
*250 г мелено свинско месо
*1 јајце
*2 парчиња стар бел леб (изрендан во блендер)
*2 лажици свеж магдонос (ситно сечкан)
*½ лажичка сушен оригано
*3 лажици рендан пармезан
*2 чешниња лук (ситно сечкани)
*Сол и црн пипер по вкус
*Маслиново масло за пржење
За супата:
*1 лажица маслиново масло
*1 среден кромид (ситно сечкан)
*2 моркови (исечени на прстени)
*2 стебла целер (исечкани)
*2 чешниња лук
*1,5 л пилешка супа
*100 г тестенини ачини ди пепе (или орзо, мали макарони, пастина)
*2 раце свеж спанаќ
*Значи, пипер и рендан пармезан по вкус
Подготовка:
Прво направете ги ќофтињата. Во сад измешајте го месото, презлата, зачините, јајцето, магдоносот и пармезанот. Формирајте мали топчиња (со дијаметар од околу 2 см). Пржете ги во тава за појак вкус. Загрејте го маслиновото масло и пржете ги додека не добијат златна кора (не мора да бидат целосно сварени, ќе се подобрат во супата).
Потоа, во голем сад, пржете го кромидот, морковот и целерот во малку масло додека не омекнат (околу 7 минути). Додадете го лукот и пржете уште една минута. Прелијте го пилешкиот бујон, додадете сол и бибер, а кога ќе зоврие, додадете ги тестенините и ќофтињата. Намалете ја температурата и гответе околу 10 минути, додека тестенините не омекнат, а ќофтињата не се сварат.
Пред крајот на готвењето, додадете го спанаќот, кој ќе омекне за помалку од една минута. Сервирајте топло, наросено со рендан пармезан.
Не прескокнувајте го пржењето на ќофтињата, тој чекор додава длабочина на вкусот.
Користете свежи зачини и домашни презла, разликата е огромна.
Додадете кора од пармезан во супата додека се готви за автентичен италијански вкус.
Ако не ви се допаѓа спанаќот, можете да го замените со блитва или кељ.
Погледнете го и видеото: