„Здравје во тегла“: Салата со одличен вкус - најдоброто нешто што можете да го направите оваа есен!
 
                    Цвеклото е многу здрав зеленчук, богат со фолна киселина, железо и витамин Б (Б2, Б3, Б6). Цвеклото со векови ги воодушевува луѓето со своите извонредни хранливи својства.
Цвеклото е нискокалорична и хранливо богата храна. На 100 грама, цвеклото содржи само околу 43 калории. Богато е со влакна, витамини и минерали, вклучувајќи витамин Ц, фолна киселина, калиум и манган. Покрај тоа, цвеклото е извор на антиоксиданси, особено беталаини, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес и го намалуваат ризикот од хронични заболувања.
Оваа храна, исто така, го поддржува здравјето на срцето, помага во регулирањето на крвниот притисок и го подобрува варењето благодарение на високата содржина на влакна. Цвеклото е исто така добар извор на железо, што е важно за здрава циркулација и спречување на анемија.
Покрај тоа што е многу здраво, цвеклото од тегла е многу вкусно и многу луѓе избираат да го чуваат како зимски зеленчук.
Сепак, дали сте пробале да подготвите цвекло со моркови и пиперки? Бевме воодушевени од овој рецепт.
Состојки:
*500 г моркови
*700 г цвекло
*14 парчиња печени, исчистени пиперки
*120 мл масло
*120 мл оцет
*60 г шеќер
*четири лажички сол
*6 чешниња лук
*конзерванс
*зрна бибер (по желба)
*ловоров лист
Подготовка:
Сварете моркови и цвекло, а потоа ситно исечкајте. Направете го истото со печената пиперка. Ситно исечкајте го лукот, а потоа сè измешајте. На крај, додадете конзерванс. Ставете ловоров лист одозгора.
Стерилизирајте ги теглите и прелијте ги со оцет. Добро затворете ги и чувајте ги на темно и суво место до сервирање.
Ако сакате да стерилизирате цвекло само за зимата, ова се двата најпопуларни рецепти:
Цвекло за зимата без конзерванси
Измијте, излупете и исечкајте го цвеклото. Стерилизирајте ги теглите. Ставете цвекло во секоја тегла, додадете оцет, шеќер и зачини по желба. Затворете ги теглите и пастеризирајте ги, без употреба на конзерванси, за да го продолжите рокот на траење на цвеклото за зимата.
Сурова цвекло за зимата
Измијте, излупете и ситно изрендајте го суровото цвекло. Додадете сол, шеќер, оцет и зачини по вкус. Ставете во стерилизирани тегли, покријте со топол оцет и затворете. Оставете да се олади, а потоа чувајте во фрижидер како кисела цвекло за зимата.
РЖМ/ИС - ФОТО: Јутјуб/фреипик
 
                     
                                             
                                             
                                             
                                             
                                             
                                             
                                            