Ви омекна киселата зелка? Не е крај - Романките откриваат едноставен трик како да го спасите бурето од расипување

Добивај вести на Viber

Нема ништо полошо од тоа кога планирате да направите сарма или некое друго јадење со кисела зелка, а таа станала мека. 

Често се случува наместо пријатна хрскавост, главиците да омекнат и да го расипат јадењето. Ако ви се случи тоа, не очајувајте и не ја фрлајте зелката – постојат неколку едноставни трикови со кои можете да ја спасите зимницата и да ѝ ја вратите свежината и цврстината.

Најчестата причина поради која зелката станува мека е недостатокот на сол. За да ја спасите, извадете ја од расолот, измијте ја и направете нова саламура. На еден литар вода додадете една лажица морска сол. 

Во зависност од количината, зголемете ја пропорционално водата и солта. Тајната е во тоа што морската сол спречува раст на бактериите кои ја омекнуваат зелката.



Друг начин за спасување на зелка што почнала да омекнува е во бурето да додадете исечкан или изрендан корен од рен. 

Ренот има антибактериски својства и помага во прочистување на матниот расол. Слично дејство има и неколку стебленца целер – тие му даваат подобар вкус и ја зацврстуваат зелката.



Традиционално, Романките редовно го преточуваат расолот: го прелеваат од еден сад во друг, но од висина, за да „фати“ кислород. 

Овој процес помага расолот да се избистри и да го врати пријатниот вкус, но само доколку не е потребно целосно да се замени со нов. 

На крај, бурето со кисела зелка треба да се стави на ладно место, бидејќи ако температурата е висока, зелката може пребрзо да ферментира.

Извор: Kurir.rs /  Фото: ЖМ архива