Ставете од оваа состојка и вашиот ориз нема да биде леплив: Бабин рецепт за совршен сутлијаш!
Ако вашиот ориз често излегува леплив, постои едноставно решение. Додадете само 1 состојка и тој ќе биде совршен.
Ако готвењето ориз не ви функционира и зрната секогаш излегуваат лепливи, постои едноставен трик што го користат искусните домаќинки. Треба да додадете само една состојка во водата додека оризот се готви и резултатот ќе ве изненади.
Сокот од лимон спречува лепење на оризот
За оризот да биде совршен, додадете малку сок од лимон во водата непосредно пред да зоврие. Лимонот спречува згрутчување на зрната и му дава на оризот убав, воздушест изглед. Овој едноставен чекор гарантира дека секое зрно ќе остане одвоено, без потреба од дополнително плакнење по готвењето.Можете да додадете и неколку капки масло
Ако немате лимони при рака или се плашите дека тоа ќе влијае на вкусот на вашето јадење, додадете неколку капки масло во водата пред да почне да врие. Маслото ги обложува зрната и спречува да се лепат, па оризот останува лабав дури и кога ќе се олади.
Дали оризот треба да се мие пред готвење?
Миењето на оризот не е клучно за да се спречи лепење, но експертите препорачуваат да го миете сепак од хигиенски причини, за да се отстрани прашината, преостанатите лушпи или малите нечистотии. Доволно е да го исплакнете два до три пати со ладна вода пред готвење.
РЕЦЕПТ ЗА СУТЛИЈАШ
Состојки:
1 чаша (150 мл) ориз
3 чаши вода
500 мл млеко
6 лажици шеќер
1 кесичка пудинг од ванила
1 шака јаткасти плодови (бадеми или лешници)Подготовка:
Измијте го оризот и варете го во вода со малку масло (како што е објаснето погоре). Додадете млеко и варете уште малку. Измешајте го пудингот со шеќер и малку млеко и прелијте го во оризот, мешајќи постојано на тивок оган додека не се згусне. Истурете во навлажнети чинии и декорирајте со јаткасто овошје по желба.
Извор: Najzena.alo.rs