Рецепт за највкусната зимска салата: Прилог за скара, или намаз за лебче - готов за 10тина минути

Добивај вести на Viber

„Урнебес“ салата е пикантен и кремаст специјалитет од сирење, кисела павлака, пиперка и лук. 

Најчесто се служи како прилог со скара, но одлична е и како намаз со свеж леб или проја. Благодарение на богатата арома и блага лутинa, „урнебес“ е омилен додаток на традиционални јадења или како мезе на славска трпеза.

Основни информации:
Количина: за 4 лица
Време за подготовка: 15 минути
Време за ладење: 30 минути
Тежина на подготовка: лесно
Калории по порција: околу 250 kcal

Состојки:

  • 200 g крем сирење или фета

  • 150 g кисела павлака

  • 2–3 чешниња лук (пасирани или изрендани)

  • 1 лажичка црвен пипер

  • ½ лажичка лут црвен пипер / буковец

  • 2 лажици маслиново масло

  • Сол и бибер по вкус

  • (по желба) 1 лажица кајмак за побогат вкус

Подготовка:

1. Подготовка на сирењето

Во подлабок сад изгмечете го крем сирењето или фетата со вилушка додека да стане мека и кремаста. Ако користите фета, додадете една лажица павлака за полесно мешање.

2. Додавање на павлаката и зачините

Додадете ја киселата павлака, па измешајте со слатката пиперка, лутата пиперка, ситно сечканиот лук, солта и биберот.

3. Сединување на состојките

Сè добро промешајте додека да добиете мазна, компактна и мачлива смеса. На крај додадете маслиново масло и, по желба, кајмак, па повторно измешајте.

4. Ладење

Префрлете ја салатата во затворен сад и оставете во фрижидер најмалку 30 минути за да се соединат вкусовите и да добие пријатна пикантност.

Сервирање:

Служете ја оладената „урнебес“ салата со топли лепињи, леб, проја или како прилог со ќебапи, плескавици и друго јадење од скара.

Совети од домашните готвачи:

  • Наместо маслиново масло, можете да ставите малку масло од печени пиперки за поавтентичен вкус.

  • Ако сакате пољуто, додадете уште малку лута пиперка или неколку капки лут сос.

  • „Урнебес“ е највкусен по неколку часа во фрижидер.

Пријатно!

Фото: Wikipedia