Рецепт за највкусната зимска салата: Прилог за скара, или намаз за лебче - готов за 10тина минути
„Урнебес“ салата е пикантен и кремаст специјалитет од сирење, кисела павлака, пиперка и лук.
Најчесто се служи како прилог со скара, но одлична е и како намаз со свеж леб или проја. Благодарение на богатата арома и блага лутинa, „урнебес“ е омилен додаток на традиционални јадења или како мезе на славска трпеза.
Основни информации:
Количина: за 4 лица
Време за подготовка: 15 минути
Време за ладење: 30 минути
Тежина на подготовка: лесно
Калории по порција: околу 250 kcal
Состојки:
-
200 g крем сирење или фета
-
150 g кисела павлака
-
2–3 чешниња лук (пасирани или изрендани)
-
1 лажичка црвен пипер
-
½ лажичка лут црвен пипер / буковец
-
2 лажици маслиново масло
-
Сол и бибер по вкус
-
(по желба) 1 лажица кајмак за побогат вкус
Подготовка:
1. Подготовка на сирењето
Во подлабок сад изгмечете го крем сирењето или фетата со вилушка додека да стане мека и кремаста. Ако користите фета, додадете една лажица павлака за полесно мешање.
2. Додавање на павлаката и зачините
Додадете ја киселата павлака, па измешајте со слатката пиперка, лутата пиперка, ситно сечканиот лук, солта и биберот.
3. Сединување на состојките
Сè добро промешајте додека да добиете мазна, компактна и мачлива смеса. На крај додадете маслиново масло и, по желба, кајмак, па повторно измешајте.
4. Ладење
Префрлете ја салатата во затворен сад и оставете во фрижидер најмалку 30 минути за да се соединат вкусовите и да добие пријатна пикантност.
Сервирање:
Служете ја оладената „урнебес“ салата со топли лепињи, леб, проја или како прилог со ќебапи, плескавици и друго јадење од скара.
Совети од домашните готвачи:
-
Наместо маслиново масло, можете да ставите малку масло од печени пиперки за поавтентичен вкус.
-
Ако сакате пољуто, додадете уште малку лута пиперка или неколку капки лут сос.
-
„Урнебес“ е највкусен по неколку часа во фрижидер.
Пријатно!
Фото: Wikipedia