Брз и вкусен ручек за целото семејство: Се подготвува лесно, хранлив е и исплатлив

Ако сте во брзање и сакате да подготвите вкусен и брз ручек за целото семејство, овој рецепт за печени пити со пилешко и зеленчук е идеален избор.
Со само неколку основни состојки и само 30 минути време за подготовка, ќе добиете здрава и вкусна оброк за 6 порции.
Питите се совршени за неделниот ручек, лесни за правење и ефтин избор кој ќе ги задоволи сите вкусови!
Состојки (за 6 порции):
-
500 г пилешко филе
-
1 главица кромид
-
2 моркови
-
1 црвена пиперка
-
200 г замрзнат зеленчук (грашок, мешавина)
-
2 лажици масло
-
2 лажички зачин за пилешко (или по вкус)
-
6 готови кори за пити
-
Сол и бибер по вкус
Подготовка:
-
Подготовка на пилешкото: Пилешкото филе исечете го на мали коцки. Загрејте една лажица масло во тава и ставете го пилешкото да се пржи додека не стане златно и сочно (околу 5-7 минути). Посолете и побиберете по вкус.
-
Подготовка на зеленчукот: Во истата тава додадете сечкан кромид, моркови и пиперка. Пржете уште 3-4 минути додека зеленчукот омекне. Додадете го замрзнатиот зеленчук (грашок и мешавина) и пржете уште 3 минути.
-
Состојки: Додајте ги пржените пилешко и зеленчук во еден сад и добро промешајте. Доколку е потребно, додајте уште малку сол и бибер.
-
Редете ги питите: Поставете една кора на работната површина, на неа ставете малку од смесата со пилешко и зеленчук, па покријте ја со втора кора. Повторете за останатите порции.
-
Печење: Печете ја питата на температура од 200 степени во претходно загреана рерна, околу 20 минути или додека не стане златно-кафеава.
-
Послужување: Кога ќе се излади, исечете ја на парчиња и послужете со некој лесен сос или салата по избор.
Време за подготовка: 30 минути
Број на порции: 6
Цена: Овој рецепт е ефтин и се прави со основни состојки што лесно се наоѓаат во секоја кујна.