По 20 часот вклучувват аларм и сите непродадени печива ги даваат бесплатно: Лекција од Данска што македонските пекари треба да ја научат

Добивај вести на Viber

Додека кај нас секоја вечер во контејнерите завршуваат килограми непродаден леб и печива, во Данска дел од пекарите покажуваат дека проблемот со отпадот може да се решава тивко, достоинствено и човечки. Таму е воведен едноставен, но длабоко симболичен систем наречен „аларм против отпад“.

Секојдневно, околу 20 часот, надвор од пекарниците се вклучува мало, дискретно светло. Тоа не вика, не рекламира и не создава редици. Само трепка – како ненаметлив знак дека непродадениот, но сè уште свеж леб и печива се достапни бесплатно. Без прашања. Без услови. Без срам.

Наместо храната да заврши во ѓубре, пекарите ја претвораат во гест на споделување. Студенти, ноќни работници, случајни минувачи или луѓе на кои им е потребно – секој може тивко да земе што му треба. Некои пекари оставаат мала табла со информација што има на располагање, други подготвуваат хартиени кеси за земање. Сè е осмислено така што никој да не се чувствува изложено или непријатно.

Но ова не е само борба против отпадот. Ова создава заедница. Мал, секојдневен ритуал во кој лебот станува симбол на солидарност, а пекарницата – место на човечност. Насмевка, краток поздрав, тивка благодарност – доволно за да се почувствува дека градот дише поинаку.


View this post on Instagram

A post shared by Close history (@clos.ehistory)

Овој пример е важна лекција и за Македонија. За пекарите, но и за газдите, дека општествената одговорност не мора да биде скапа кампања или маркетинг-трик. Понекогаш е доволно едно светло, мал гест и волја да се признае дека вишокот храна не е отпад, туку можност.

Можеби ваквите иницијативи нема целосно да го решат проблемот, но покажуваат пат. Пат на достоинство, солидарност и почит – вредности што му се потребни на секое општество.



РЖМ/ИС  - ФОТО: Инстаграм