3 брзи ручеци што ги подготвувам кога немам време: Готови за 15 минути, совршено вкусни и здрави

Добивај вести на Viber

Работното време кај нас дома го диктира и мени-то. Поради тоа, „брзите рецепти“ се единственото на што се потпирам и што слепо го следам.

„Што ќе има денес за ручек?“ – е прашањето со кое ме пречекуваат децата штом ќе влезам во куќата. Додека месото сè уште е длабоко замрзнато во замрзнувачот, а тестенините уредно спакувани во фолија – сите би сакале ручекот веќе да се крчка, но тоа е невозможно.

 Затоа најчесто прибегнувам кон брзи оброци кои се подготвуваат за петнаесетина минути, а сепак се здрави и вкусни. Еве три проверени рецепти кои редовно ги правам кога треба брз ручек:

Чорба од леќа

Основни информации

  • Кујна: Балканска / посно јадење

  • Тип: Супа и чорба

  • Време за подготовка: 15 минути

  • Вкупно време: 30 минути

  • Број на порции: 6

  • Тежина на подготовка: Средно

  • Калории по порција: околу 160–180 kcal

Состојки

  • 400 г црвена леќа

  • 2 лажици масло

  • 2 изрендани моркови

  • 1 главица кромид

  • 2 чешниња лук

  • сол, бибер, свеж магдонос

Подготовка

  1. Измијте ја леќата.

  2. На масло издинстајте морков, ситно сечкан кромид и лук.

  3. Додајте ја измиената леќа и зачините.

  4. Налејте вода и варете околу 15 минути.

  5. На крај додајте ситно сечкан магдонос и послужете топло со препечен леб.



Њоки со пилешко

Основни информации

  • Кујна: Италијанска / интернационална

  • Тип: Главно јадење

  • Време за подготовка: 20 минути

  • Вкупно време: 40–45 минути

  • Број на порции: 6

  • Тежина на подготовка: Средно

  • Калории по порција: околу 400–450 kcal

Состојки

  • 400 г њоки (обични или интегрални)

  • 400 г пилешки гради

  • 2 лажици масло

  • 1 главица кромид

  • 2 чешниња лук

  • 300 г спанаќ (замрзнат)

  • 250 мл павлака за готвење

  • сол и бибер

  • рендан кашкавал (по желба)

Подготовка

  1. Сварете ги њоките (5 минути во врела вода).

  2. Во тава со масло издинстајте го пилешкото исечкано на коцки (може и замрзнато).

  3. Додајте ситно сечкан кромид и лук.

  4. Ставете го спанаќот и промешајте.

  5. Додајте зачини и павлака за готвење.

  6. Кога спанаќот ќе се растопи, додајте ги исцедените њоки.

  7. Послужете топло, со кашкавал по желба.



Рижото со зеленчук

Основни информации

  • Кујна: Италијанска / вегетаријанска

  • Тип: Главно јадење

  • Време за подготовка: 15 минути

  • Вкупно време: 35–40 минути

  • Број на порции: 6

  • Тежина на подготовка: Средно

  • Калории по порција: околу 220–250 kcal

Состојки

  • 300 г бел ориз

  • 1 главица кромид

  • 1 изрендан морков

  • 1 тиквичка (на коцки)

  • 300 г слатка пченка (замрзната)

  • сол, бибер, куркума

Подготовка

  1. Измијте го оризот.

  2. На масло издинстајте кромид и морков.

  3. Додајте тиквичка, па оставете да омекне.

  4. Додајте пченка и зачини.

  5. Ставете го оризот и промешајте.

  6. Кога ќе почне да се лепи, налејте вода.

  7. Варете 5 минути, промешајте и ако е потребно додадете уште малку вода.

  8. По неколку минути рижотото е готово.