Ајвар по рецепт на Нада Топчагиќ: Го прави на ист начин веќе 35 години, со трик кој никаде нема да го најдете

Добивај вести на Viber

Ајварот според рецептот на Нада Топчагиќ нема грешки, а таа го подготвува на ист начин веќе 35 години.

Во морето од рецепти и совети за подготовка на зимска храна, ајварот на Нада Топчагиќ зазема посебно место. И не само меѓу нејзините обожаватели, туку и меѓу колегите од естрадата. Пејачката веќе 35 години го прави овој ајвар, за кој вели нема рамен и како што вели самата - никогаш не и пропаднал.

- За мене, ајварот е сериозна работа. Тоа не е оброк, тоа е обврска - рече Нада претходно, објаснувајќи како минуваат есенските денови во нејзиниот дом.

Пејачката строго се придржува до хигиената и вели дека сè започнува со чистота, но не обична. Рацете се мијат исклучиво со сода бикарбона, а не со детергенти.

- Не сакам хемикалиите да го расипат вкусот или здравјето. Содата отстранува сè, и тоа е природно - објаснува Нада.

Теглите се бришат со четки, се мијат во топла вода и се сушат во рерна. И ниту една не се користи додека не се исуши целосно. Ги бере пиперките како да ги подготвува за натпревар, односно. Таа ги мие сите, ги проверува, ги чисти, ги пече додека не поцрнат колку што треба, за лесно да се лупат...

Сите го фалат ајварот на Нада Топчагиќ затоа што успешно го одржува својот квалитет многу години, а трикот што ја прави разликата е во финалниот процес на подготовка:

-Кога правам ајвар, го истурам во тегли додека е сè уште топол. И тоа до самиот врв, толку многу што капакот едвај може да се стави. Потоа ја завиткувам секоја тегла во крпи и ги редам во корпа завиткана во ќебе - открива Нада.

- Топлината мора да се задржи. Тоа е она што го зачувува ајварот, го прави густ, полн и траен. Една баба ми го кажа тој трик одамна, а не постои во готвачите. Се пренесува со шепот - рече пејачката низ смеа.

Затоа истата сцена се повторува секоја есен, колегите се јавуваат, прашуваат „дали дојде зимската сезона“, а теглите со ајварот на Нада патуваат низ цела Србија. Бидејќи ајварот на Нада Топчагиќ не е само вкусен - туку трае. Со години.


РЖМ/ИС-Фото ЖМ/Printscreen Instagram