Често ги правиме американските, но сте слушнале ли за руски палачинки: Рецепт за блини совршени за појадок!

Блините се едно од најпрепознатливите јадења во руската кујна, а нивната историја се протега стотици години наназад.
Овие мали, дебели палачинки не се само деликатес на трпезата, туку и симболика – во стара Русија ги поврзувале со сонцето и пролетта, верувајќи дека нивната округла форма и златна боја го претставуваат новиот почеток и топлината.
За разлика од класичните палачинки на кои сме навикнати, блините се помеки и воздушни.
Се подготвуваат со квасец или прашок за пециво, што им дава посебна текстура, а нивната големина е обично мала – налик на американските палачинки, но со уникатен вкус.
Рецепт за блини
За да подготвите блини за четири лица потребни ви се:
-
250 г брашно
-
300 мл млако млеко
-
1 јајце
-
20 г свеж квасец или 1 кесичка сув квасец
-
1 лажичка шеќер
-
½ лажичка сол
-
2 лажици масло или растопен путер
Подготовката започнува со активирање на квасецот во малку млеко и шеќер. Кога ќе запени, се додаваат брашното, јајцето, остатокот од млекото, солта и маслото.
Смесата се остава да нарасне околу половина час, а потоа се печат мали палачинки на добро загреана тава. Секоја страна се пече по една минута, додека блините не добијат златна боја.
Како се служат блините
Во Русија блините традиционално се служат со павлака, путер или мед. Во богатите семејства, пак, биле служени со кавијар, што им давало статус на луксузно јадење.
Денес, тие се подеднакво популарни и во слатка и во солена варијанта – со џем, овошје, сирење, пушен лосос или месни преливи.
Она што ги прави посебни е нивната разновидност – можат да бидат доручек, предјадење, па дури и главно јадење, зависно од тоа со што се комбинираат.
Оригинална идеја – блини како мини-бургери
Ако сакате нешто необично, блините може да се претворат во основа за гурмански мини-бургери. Две мали палачинки можат да заменат лепиња, а помеѓу нив може да се стави парче пушен лосос, малку крем сирење и свеж копар.
Резултатот е модерно и елегантно предјадење што совршено ќе се вклопи и на свечена трпеза.
Заклучок
Блините се повеќе од обично јадење – тие се дел од културата, традицијата и семејната трпеза. Од симболика на сонцето и пролетта, преку класичен доручек со мед, па сè до модерни гастрономски комбинации, овие руски палачинки остануваат вечен избор за оние што сакаат да уживаат во вкусна и едноставна храна.
РЖМ/МСК