Домашен ПИНЏУР - рецепт за совршен БАЛКАНСКИ ЏЕМ направен од зеленчук!
Совршено е како прилог со месо, како намаз за леб или како
додаток на сирење и сувомеснати производи.
Мајсторот Миќа правел ајвар за Титo 25 години и НИКОГАШ не ја додал оваа состојка
Состојки:
Црвени пиперки 3 кг
Модар патлиџан 1 кг
Домати 500 г
Лук 3-4 чешниња
Масло 150 мл
Сол и црн пипер по вкус
Подготовка:
Ги печете пиперките и модрите патлиџани во рерна или на скара додека не омекнат и кората не им поцрни. Излупете ја кората, исчистете ги семките и ставете ги во цедалка за да се исцедат. Исечете ги и излупете ги доматите, потоа исечкајте ги. Сомелете ги или измешајте ги сите состојки, потоа ставете ги во тава со масло, лук, сол и бибер. Гответе на средна температура додека мешате додека масата не стане густа. Истурете го топлиот намаз во стерилни тегли, затворете ги и свртете ги наопаку за да се вакуумираат.