Домашна магија во тегла: Лесни и брзи рецепти за зимница за модерни домаќинки

Со првите пожолтени лисја и свежиот есенски воздух, низ македонските кујни повторно се шири познатиот мирис на печени пиперки, варен ајвар и други домашни зимници.
Есенската сезона не е само премин кон студените денови, туку и време на традиција, семејна топлина и вредни раце кои создаваат вкусови што ќе не' греат цела зима. Во секоја тегла се крие мал дел од душата на домаќинството – пренесено знаење, љубов и сеќавања кои ги поврзуваат генерациите. Зимницата не е само храна – таа е приказна, ритуал и дел од нашето културно наследство.
Ове два рецепти кои се прават брзо ќе ви го олеснат процесот во создавањето на домашната зимница.Кисел кромид во тегла
Потребен ви е црвен кромид, кој се сецка на полукругови. Така исецканиот кромид
се става во тегла и се полева со врела вода. Ја затворате теглата и оставате
малку да отстои. Потоа таа вода ја истурате, па во теглата ставате:
* 2 лажичка шеќер
* 2 сол
* 200 ml. јаболков
оцет
*во
остатокот од теглата полијте го со вода
Киселиот и крцкав кромид може да се консумира по само 6 часа.
Кисели краставички во тегла
Одбирате корнишони, кои ги сецкате на тркалца. Ги редите
во тегла и додавате:
* 2 лажички сол
* 100 ml. јаболков
оцет
* вода
* бибер (зрна)
Фото: Принтскрин/ Инстаграм/ Freepik.com