Домашни мелени домати за зима: Без готвење и може да се чуваат до 2 години

Добивај вести на Viber

Домашните мелени домати се неопходен дел од многу кујни. За разлика од сокот од домати, кој често се готви, овој рецепт ви овозможува да подготвите домати без готвење, а воедно да ја зачувате свежината и вкусот, со долг рок на траење - до две години.

Зошто домашниот мелен домат е добар избор за зимата?

Мелените домати се совршени за подготовка на разни јадења во текот на зимата: супи, чорби, сосови и чорби. Подготовката без готвење заштедува време и го зачувува природниот вкус и хранливите материи. Употребата на конзерванси како што се вински оцет и сол гарантира долговечност, додека магдоносот додава свежина и арома.

Состојки:

-10 кг свежи домати

-5 рамни лажици сол

-1 кесичка вински оцет (природен конзерванс)

-2 китки свежи листови магдонос

-(Опционално) неколку лути пиперки за оние кои сакаат луто

Чекор по чекор: Како да направите домашно мелени домати без готвење

Подготовка: 

Измијте ги доматите и отстранете го делот околу стеблата. Грубо исечкајте ги доматите.

Мелење: Мелете ги доматите во мелница за месо користејќи го најгрубото сито. Целта е доматите да не станат течни како сок, туку да ја задржат својата текстура.

Додавање зачини: Истурете ги мелените домати во голем сад. Додадете сол, винонбран и ситно исечкани листови магдонос. Добро измешајте со дрвена мешалка.

Оставете ја смесата да отстои најмалку 2 часа на собна температура. Ова помага вкусовите да се спојат и винобранот да делува.

Полнење на теглите: Промешајте повторно и истурете во чисти тегли или стаклени шишиња со широк отвор.

Затворање и складирање: Херметички затворете и чувајте на ладно и темно место - подрум, остава или фрижидер.

Совети за најдобар резултат

Употреба на вински оцет: Винскиот оцет е природен конзерванс, целосно безбеден за употреба во зима, што овозможува долгорочно складирање без готвење.

Избор на домати: Изберете зрело и здраво овошје, по можност од локално потекло, бидејќи е побогато со вкус и хранливи материи.

Додавање лути пиперки: За љубителите на лути пиперки, додадете неколку лути пиперки при мелење за дополнителен вкус и арома.

Хигиена на теглите: Обавезно стерилизирајте ги теглите пред да ги наполните за да спречите расипување.

Подготовката на домашно мелени домати без готвење е едноставен, практичен и здрав начин да ја збогатите зимската храна со вкус и свежина. Со вистинските состојки и правилна подготовка, овие домати можат да траат до две години, подготвени да ги збогатат вашите зимски оброци.