Голем гурман и домаќин: Рибја чорба со икра е едно од омилените јадење на Наум Петрески, а еве го и неговиот рецепт

Добивај вести на Viber

Познатиот македонски пејач Наум Петрески не крие дека е голем гурман, но и дека знае да приготвува специјалитети со врвен вкус. 

Меѓу пријателите е ценет не само по својата музика, туку и како добар домаќин кој често организира дружби, на кои храната е подготвена лично од него, по негови оригинални рецепти.

Еден од специјалитетите што речиси секогаш има посебно место на неговата трпеза е рибјата чорба со икра. Иако овој рецепт не е дел од традиционалната македонска кујна, тој се подготвува со многу љубов и внимание, а голем број домаќинки го прават токму за свечени прилики, особено кога се служи посна храна.


Рецепт за чорба од крап со икра

Состојки:

  • 1 глава од крап (и уште 1–2 парчиња месо од крап по желба)

  • 1–2 моркови

  • 1 компир

  • 1–2 лажици брашно

  • 1 лажица гриз

  • масло за пржење

  • ½ лимон (сок)

  • 1 мала шака икра од крап

  • неколку оревчиња

  • сол и бибер по вкус

  • свеж магдонос


Подготовка:

  1. Варење на рибата: Главата и парчињата од крапот ставете ги во тенџере со вода и оставете да зоврие. Штом зоврие, исцедете ја првата вода и налејте свежа. Варете уште 10–15 минути.

  2. Чистење и цедење: Извадете ја рибата, исчистете ја од коските и водата процедете ја два пати низ цедалка за чај.

  3. Пржење на зеленчукот: Во друго тенџере изрендајте моркови и пржете ги во масло додека не пуштат боја. Додајте брашно и гриз, пропржете додека престане да пени.

  4. Спојување: Во запржката додадете ја исцедената вода од рибата и оставете да зоврие. Додајте компир исечкан на ситни коцкички.

  5. Подготовка на икрата: Икрата истолчете ја со толчник, додајте сок од половина лимон и толчени оревчиња. Добро соединете.

  6. Финално готвење: Смесата од икрата и оревчињата додадете ја во чорбата, зачинете со сол и бибер и вратете го исчистеното месо од рибата. Гответе додека компирчињата се сварени.

  7. Сервирање: Посипете свеж магдонос и послужете ја чорбата топла.


Наум вели дека токму оваа чорба е тајната на многу негови семејни и пријателски собири – јадење кое создава топлина, заедништво и вкус кој се памети.

М.С.К / фото: Фејсбук - Наум Петрески