Најлесниот рецепт за киселa зимница: Без мака до совршени тегли

Кога ќе дојде есента, домаќинките низ сите наши краишта почнуваат да подготвуваат зимски зеленчук - вистинско богатство од вкусови и бои кое гарантира дека дури и во студените месеци можеме да уживаме во богатството на зеленчукот. Еден од најважните и најценетите рецепти е токму киселата зимница. Овој начин на подготовка и складирање на зеленчукот не само што го продолжува неговиот рок на траење, туку и ги рафинира вкусовите, давајќи му освежителна и киселкаста нота.
За да биде успешна туршијата, потребен е посебен раствор од оцет, а ова е сешто ви е потребно:
-1 литар оцет (9%)
-3 литри вода
-100 г морска сол
-200 г шеќер
-бибер во зрно
-копар
-лук
Подготовка
1. Подготовка на раствор од оцет
Првиот и најважен чекор е да се подготви растворот со кој се прелива зеленчукот. Истурете оцет, вода во тенџере, додадете сол, шеќер и биберот во зрно. Кога течноста ќе зоврие, оставете да крчка 2 до 3 минути, а потоа тргнете го од оган. Растворот подготвен на овој начин се користи додека е сè уште млак.
2. Подготовка на зеленчук
Зеленчукот секогаш мора добро да се измие и излупи доколку е потребно. Еве неколку примери:
-Краставиците може да се користат цели или исечени на прстени.
-Цвеклото прво се вари, потоа се лупи и се сече на прстени или парчиња.
-Морковите (морковите) се лупат и се сечат, а помалите може да се остават цели.
-Пиперката се чисти од семки и се сече на поголеми парчиња.
-Пепероните се прободуваат со чепкалка за заби на неколку места за да не пукнат за време на пастеризацијата.
-Карфиолот и боранијата се варат нежно во вода, само колку малку да омекнат.
-Тиквичката се сече на парчиња со средна големина, а кромидот само се чисти од кората.
3. Редење во тегли
Зеленчукот се става во стерилизирани и целосно суви тегли. Се додава сечкан копар, а по желба и неколку чешниња лук. Кога теглите ќе се наполнат, се прелеваат со млак раствор од оцет. Секоја тегла цврсто затворете ја со чист и сув капак.
4. Процес на пастеризација (динстање)
Ова е клучен чекор за да трае зимницата со месеци:
Теглите се редат во поголем сад покриен со крпа, а потоа меѓу нив се истура вода до половина од висината на теглата. Ставете го садот на шпоретот и оставете го малку да се загрее. Знак дека пастеризацијата била успешна се мали меурчиња кои полека се креваат на површината во теглите. После тоа, теглите се вадат, се ставаат на чиста крпа и се покриваат со чаршав за постепено да се изладат.
Различни видови кисела зимница
Една од предностите на овој рецепт е неговата прилагодливост. Еве како може да се подготват индивидуални зеленчуци:
Краставици - можат да бидат мали кисели краставички или поголеми исечени на прстени. Со додавање на копар и лук, добивате освежителна и ароматична зимска супа.
Цвекло - освен што е декоративно со своите интензивно црвени прстени, цвеклото е исто така исклучително здраво, па затоа ставањето во зимската градина има двојна корист.
Мешан зеленчук - моркови, зелена боранија, тиквички, кромид и карфиол се комбинираат. Тегла подготвена на овој начин станува вистинска шарена салата.
Пиперкии феферонки- пиперките се варат кратко во раствор, додека фефероните се варат само кратко, а потоа се ставаат во тегли. Резултатот е зачинет и освежителен зимски пијалок кој често се служи со месо.
Складирање и употреба на растворот
Друга предност на овој рецепт е што растворот од оцет може да се складира доколку не се употреби веднаш. Растворот не треба повторно да се загрева, доволно е да се чува на суво и ладно место. Така, можете однапред да подготвите поголема количина и да ја користите постепено, како што зеленчукот зрее и се бере од градината. На пример, многу домаќинки берат краставици секој втор ден и ги полнат теглите последователно, користејќи веќе подготвен раствор.
РЖМ-ИС