Еве како да направите крцкави и сочни плескавици од тиквички: Важно е да не згрешите со брашното

Добивај вести на Viber

За добри, крцкави на рабовите, сочни во средината, не премногу мрсни, но секогаш вкусни пржени тиквички (пржени плескавици од тиквички), ќе ви требаат само неколку состојки, малку концентрација и грижа при пржење.

Најважниот чекор во правењето пржени плескавици од тиквички е да ги изрендате, а потоа да ги оставите да се исцедат. Посолете ги, оставете ги во цедалка 10 до 20 минути, а потоа исцедете ги дополнително со рацете. На овој начин, ќе спречите плескавиците да испаднат меки и кашести.

СОСТОЈКИ:

Покрај тиквичките, ќе ви требаат јајца, малку брашно и сол, а додавањето прашок за пециво ќе им даде посебна текстура. Ќе ги направи плескавиците лесни и воздушести, наместо тешки и густи.

Можете да користите обично бело брашно, но добра опција е комбинација од бело и пченкарно брашно за поинтересна текстура, или брашно од леблебија ако сакате верзија без глутен.

Прво, измешајте ги тиквичките со јајцата (едно јајце оди на една средна тиквичка). Потоа додадете брашно - но не премногу. За едно јајце се доволни неколку лажици брашно. Смесата треба да биде густа, полутечна, но не и тврда. Не мешајте премногу, за плескавиците да не бидат гумени.

ДОДАТОЦИ:

Можете да додадете билки во смесата по желба, како и сол и црн пипер. Свеж копар, магдонос, па дури и нане се одличен избор. Можете исто така да додадете рендано сирење со изразен вкус или издробено фета сирење, да додадете згмечен лук, млад кромид или чили снегулки/лушпи. Ренданите млади компири или кратко пржениот кромид исто така можат да бидат добар додаток - тие ќе им дадат на плескавиците посебен вкус.

ПРЖЕЊЕ:

Ќе добиете најкрцкави и највкусни пржени плескавици со пржење во масло. Нема потреба да претерувате - доволно масло за да го покрие дното на тавата, но ќе треба да додадете повеќе по секоја рунда. Секогаш почекајте маслото добро да се загрее, и кога ќе ја ставите смесата со лажица во тавата, веднаш треба да почнат да се појавуваат меурчиња околу неа. Гответе 2-3 минути од секоја страна и не ги превртувајте прерано, треба да добијат убава златна боја.

Конечно, префрлете ги пржените плескавици од тиквички на хартиена крпа за да се впие вишокот маснотии. По желба прилог - ориз, хељда, просо или убава, кремаста салата од краставици.

Предлог - сос на база на грчки јогурт. Потребни ви се грчки јогурт, малку копар, сол, бибер, маслиново масло, мелен лук и сок од лимон (можете да додадете и малку рендана кора). Измешајте ги сите состојки, изладете и послужете со топли плескавици од тиквички.

Фото: Freepik.com