Мусака во лето? Зошто да не! Рецепт за летна мусака која е готова за 30 минути

Добивај вести на Viber

Ова јадење е сосема без масло и додадени маснотии, освен оние што природно доаѓаат од месото и јогуртот – што значи дека е и здраво и вкусно! 

Ако сте љубител на лесни оброци, оваа мусака со тиквици и мелено месо е одличен избор.

Википедиа

Потребни состојки:

  • 3 средни тиквици
  • 300 грама мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 1 јајце
  • 180 мл јогурт

Зачини по вкус: сол, бибер, блага црвена пипер, сушен лук во прав и малку копар

Подготовка:

Најпрво, тиквиците се лупат и се сечат на тенки ленти или кругови со дебелина од 3–4 мм. Се посолуваат и се печат во загреана рерна на 200°C околу 10–15 минути. Овој чекор е важен бидејќи така тиквиците нема да пуштат вода додека се пече мусаката.

Додека тиквиците се во рерна, на малку вода се динста ситно сечканиот кромид. Потоа се додава меленото месо и зачините, и сè заедно се пропржува околу 10 минути.

Википедиа

Во мала огноотпорна тава прво се реди половина од испечените тиквици, па потоа месото, и на крај останатите тиквици.

Во посебен сад се мати едно јајце со јогуртот, се додава малку сол и копар, па со таа смеса се прелива мусаката.

Се пече околу 35 минути на 220°C, додека не добие убава златна боја.

Совет: Ова јадење е идеално за оние што внимаваат на исхраната, не содржи масло, а сепак е сочно и полно со вкус.