Порачал француски сендвич во ресторан, бидејќи телешки џигер бил „гаден“: Келнерот му дал совет што ги насмеал на глас сите присутни гости
Во еден локален ресторан во Ниш, келнерот Марко Јовановиќ, кој пред тоа работел во фабрика за сувомеснати производи, раскажува интересна случка што неодамна му се врежала во сеќавање.
„Работам со луѓе секој ден, и често гледам како некој се гнаси од едно јадење, а потоа без проблем јаде нешто што е направено од многу полоши состојки,“ вели Марко.
Тој објаснува дека едно вечерно друштво седнало во кафаната и сите порачале телешки џигер, специјалитет на куќата.
Но, еден од гостите одбил да го нарача, велејќи дека му е „гаден“ и дека не може ни да го гледа. Наместо тоа, побарал француски сендвич.
„Го прашав дали е сигурен,“ се сеќава Марко. „Му реков – во францускиот сендвич има салама што се прави од трипати погадни месни остатоци од било кој џигер. Луѓето не знаат што јадат. Џигерот е орган со хранливи својства, полн со железо и витамини, додека во саламите оди сè што останало.“
Гостите, додава тој, се насмеале, но човекот не ја сменил порачката. „Такви сме ние – имаме предрасуди кон вистинската храна, а без проблем јадеме она што е најдалеку од природно,“ заклучува Марко.
Неговата приказна деновиве кружи по Ниш како вистинска жива лекција за тоа колку често не знаеме што е навистина „гадно“, а што здраво.
Фото извор: EPA