Славска трпеза за св. Архангел Михаил не смее да помине без руска салата: Рецепт за посна верзија на омилената зимска крем салата

Добивај вести на Viber

Иако утрешната слава Св. Архангел Михаил е посна, тоа не значи дека треба да помине без омилената зимска крем салата. 

Напротив — многумина тврдат дека посната верзија на руската салата е уште повкусна, полесна и идеална за свечена трпеза.

Во продолжение ја донесуваме проверената и најбараната рецептура.


 Време за подготовка: околу 2 часа
 Доволно за: 6–8 порции


Потребни намирници:

  • 500 г посен мајонез

  • 1 пакување златна мешавина (грашок, морков, пченка)

  • 200 г посен кашкавал

  • 3 варени компири (средна големина)

  • 6 кисели краставички — може и повеќе по вкус

  • сол и црн бибер


Начин на подготовка:
1. Подготовка на компирите

Сварете ги компирите во лушпа. Кога ќе се оладат, излупете ги и исечкајте ги на ситни коцки.

2. Златната мешавина

Варете ја златната мешавина околу 5 минути. Процедете и оставете кратко да се излади.

3. Додавање на останатите состојки

  • Посниот кашкавал исечкајте го на ситни коцки.

  • Истото направете го и со киселите краставички.

  • Сè ставете во подлабок сад за мешање.

4. Зачинување и финално мешање

  • Додадете сол и црн бибер по вкус.

  • Ставете околу 300 г посен мајонез и добро измешајте.

  • Ако сакате покремаста салата — додадете уште мајонез.


Сервирање

Салатата може да се сервира веднаш, но најдобра е кога ќе отстои барем еден час во фрижидер.

Совршена е како предјадење, но и како дел од свечената трпеза за Архангелска слава.


Посната руска салата е доказ дека традицијата и вкусот можат да одат рака под рака — и без месо, млеко или јајца. Лесна, кремаста и богата со вкус, таа заслужено е зимски фаворит.

Утрешната слава може да биде и посна и раскошна — а оваа салата е идеален начин да го задржите духот на празникот.

Фото извор: Freepik