Гола грчка кралица – торта што заведува без глазура!

Добивај вести на Viber

Ако сакате десерт што ќе ги освои сите сетила и ќе ги воодушеви вашите гости – тогаш ова е вистинската торта за вас! „Гола грчка кралица“ е торта со богата текстура, неодолив вкус и луксузен изглед, иако не носи ниту грам глазура. Со четири меки и воздушни кори и кремаст фил полн со чоколадо, јаткасти плодови и бисквити, оваа торта е вистинска кралица на секоја трпеза. Идеална е за слави, родендени или едноставно кога сакате да се почестите со нешто посебно. Подгответе се за вистинска магија од вкусови!

Состојки:

За 4 кори по:

- 4 белки

- Прстофат сол

-4 лажици шеќер

- 4 лажици ореви

-2 лажици мелени бисквити

-1 лажица брашно

-3 грама прашок за пециво

За фил:

- 16 жолчки

- 14 лажици шеќер

- 800 мл млеко

-2 кесички пудинг од ванила

-80 грама густин

-250 грама маргарин или путер

-200 грама кршени бисквити

-200 грама сечкано млечно чоколадо

- 200 грама сечкано бело чоколадо

- 100 грама мелени ореви


Подготовка:

Матете ги белките додека не станат пенасти, потоа додадете го шеќерот лажица по лажица. Матете додека не се формираат цврсти врвови. Додадете бисквити, јаткасти плодови, просеано брашно и пециво, мешајте полека со шпатула. Користете калап од 26 см. Печете во загреана рерна на 180°, 15-20 минути.

Измешајте ги жолчките, шеќерот, пудингот и густинот со 150 мл млеко со миксер, а остатокот оставете го да се загрее. Додадете ги жолчките и гответе како пудинг. Потребно е малку време филот да се згусне. Покријте го со проѕирна фолија и оставете да се олади. Изматете го путерот/маргаринот одделно. Изматете го филот и додадете го во путерот/маргаринот лажица по лажица, мешајќи постојано. Додадете ги бисквитите, чоколадото и оревите и добро измешајте. Наредете го колачот и оставете го во фрижидер да се стегне преку ноќ.