Гола грчка кралица – торта што заведува без глазура!
Ако сакате десерт што ќе ги освои сите сетила и ќе ги воодушеви вашите гости – тогаш ова е вистинската торта за вас! „Гола грчка кралица“ е торта со богата текстура, неодолив вкус и луксузен изглед, иако не носи ниту грам глазура. Со четири меки и воздушни кори и кремаст фил полн со чоколадо, јаткасти плодови и бисквити, оваа торта е вистинска кралица на секоја трпеза. Идеална е за слави, родендени или едноставно кога сакате да се почестите со нешто посебно. Подгответе се за вистинска магија од вкусови!
Состојки:
За 4 кори по:
- 4 белки
- Прстофат сол
-4 лажици шеќер
- 4 лажици ореви
-2 лажици мелени бисквити
-1 лажица брашно
-3 грама прашок за пециво
За фил:
- 16 жолчки
- 14 лажици шеќер
- 800 мл млеко
-2 кесички пудинг од ванила
-80 грама густин
-250 грама маргарин или путер
-200 грама кршени бисквити
-200 грама сечкано млечно чоколадо
- 200 грама сечкано бело чоколадо
- 100 грама мелени ореви
Подготовка:
Матете ги белките додека не станат пенасти, потоа додадете го шеќерот лажица по лажица. Матете додека не се формираат цврсти врвови. Додадете бисквити, јаткасти плодови, просеано брашно и пециво, мешајте полека со шпатула. Користете калап од 26 см. Печете во загреана рерна на 180°, 15-20 минути.
Измешајте ги жолчките, шеќерот, пудингот и густинот со 150 мл млеко со миксер, а остатокот оставете го да се загрее. Додадете ги жолчките и гответе како пудинг. Потребно е малку време филот да се згусне. Покријте го со проѕирна фолија и оставете да се олади. Изматете го путерот/маргаринот одделно. Изматете го филот и додадете го во путерот/маргаринот лажица по лажица, мешајќи постојано. Додадете ги бисквитите, чоколадото и оревите и добро измешајте. Наредете го колачот и оставете го во фрижидер да се стегне преку ноќ.