Најлесните мафини со тиква – посен десерт што се топи во уста!

Добивај вести на Viber

Ако барате нешто вкусно, брзо и без јајца или млеко – овие посни мафини со тиква и чоколадо се вистинскиот избор!

Рецептот е едноставен и совршен за есенските денови кога тиквата е во сезоната на својата сладост.

Состојки: 

-300 гр. брашно

-300 гр. шеќер

-150 мл масло

-200 мл минерална вода

-1 пециво

-3 лажици мармалад од кајсии (може и без мармалад)

2-3 парчиња печена тиква

-100 гр чоколадо

Парчето тиква се пасира, а потоа се додава брашно, шеќер, пециво, мармалад (може и без мармалад), масло и минералната вода. Сè се меша заедно додека не се добие мазна смеса. Ако е премногу течна, се додаваат уште неколку лажици брашно. Во секој калап за мафин се ставаат по две лажици смеса и неколку парчиња чоколадо.

Се печат на 250 степени, а потоа се намалува температурата. По печењето може да се посипат со шеќер во прав или да се прелеат со растопено чоколадо. Од дозата излегуваат околу 20 меки, сочни мафини – идеални за родендени, слави или за во градинка, токму како што ги направила авторката на рецептот.

Комбинацијата на тиква, мармалад и чоколадо создава вкус кој е истовремено ароматичен, сладок и неодоливо мек.


РЖМ/ИС  - ФОТО