Најлесните мафини со тиква – посен десерт што се топи во уста!

Ако барате нешто вкусно, брзо и без јајца или млеко – овие посни мафини со тиква и чоколадо се вистинскиот избор!
Рецептот е едноставен и совршен за есенските денови кога тиквата е во сезоната на својата сладост.
Состојки:-300 гр. брашно
-300 гр. шеќер
-150 мл масло
-200 мл минерална вода
-1 пециво
-3 лажици мармалад од кајсии (може и без мармалад)
2-3 парчиња печена тиква
-100 гр чоколадо
Парчето тиква се пасира, а потоа се додава брашно, шеќер, пециво, мармалад (може и без мармалад), масло и минералната вода. Сè се меша заедно додека не се добие мазна смеса. Ако е премногу течна, се додаваат уште неколку лажици брашно. Во секој калап за мафин се ставаат по две лажици смеса и неколку парчиња чоколадо.
Се печат на 250 степени, а потоа се намалува температурата. По печењето може да се посипат со шеќер во прав или да се прелеат со растопено чоколадо. Од дозата излегуваат околу 20 меки, сочни мафини – идеални за родендени, слави или за во градинка, токму како што ги направила авторката на рецептот.
Комбинацијата на тиква, мармалад и чоколадо создава вкус кој е истовремено ароматичен, сладок и неодоливо мек.
РЖМ/ИС - ФОТО