Мафини кои им успеваат на сите: Докажан рецепт за совршен појадок или ужина

Добивај вести на Viber

Дали барате рецепт за совршен појадок или ужина што ќе му одговара на речиси секого, без оглед на кулинарското искуство? Одговорот се овие неодоливи мафини чиј рецепт е толку докажан што успехот е загарантиран секој пат!

Се сеќавам на првиот пат кога пробав да направам мафини… катастрофа! Беа тврди како камен, суви, ништо. Речиси се откажав. Но, потоа една пријателка ми го даде овој рецепт и рече: „Пробај го, не можеш да го пропуштиш“. И знаеш што? Не лажеше! Оттогаш, секогаш кога кујната мириса на свежо печени мафини, знам дека ќе бидат совршени. Тука нема голема филозофија, само следете ги чекорите и ќе биде хит!

Зошто моите мафини излегуваат суви или тврди?

Вашите мафини излегуваат суви или тврди најчесто поради предолго мешање на тестото или препечување - тајната е краткото мешање и прецизното време на печење.

Многу луѓе мислат дека колку повеќе мешаат, толку подобро. Па, со мафините е токму спротивното! Прекумерното мешање го активира глутенот во брашното, правејќи го тестото тврдо, а мафините тешки и гумени. Затоа секогаш велам - мешајте само додека состојките не се соединат, оставете неколку грутки брашно да останат. Верувајте ми, тоа е сосема во ред! Друга грешка е печењето предолго. Секоја рерна е приказна за себе, но генерално, мафините се печат кратко време и на повисока температура. Кога ќе видите дека се убаво заруменети и чепкалката за заби излегува чиста, тоа е тоа!

Како да ги направам мафините воздушести и сочни?

За мафините да бидат воздушести и сочни, клучот е да не се претерува со мешањето на смесата, да се користи прашок за пециво (или сода бикарбона со кисела состојка) и да се печат на оптимална температура.

Освен веќе споменатото мешање, тајната на воздушестата текстура лежи и во правилните пропорции на течни и суви состојки, како и во прашокот за пециво. Сакам да додадам малку јогурт или кисело млеко - тоа им дава посебен вкус и сочност. И знаете што друго? Погрижете се состојките да бидат на собна температура. Ако додадете ладни јајца во топлата смеса, тоа може да влијае на текстурата. Мала работа, но многу значи!

Докажан рецепт за мафини кои секогаш успеваат - чекор по чекор!

Еве го, рецептот што го ветив и кој никогаш не пропаѓа. Подготвени?

1. Подгответе ги сувите состојки: Во голем сад, измешајте 2 чаши брашно (околу 250 г), 1/2 чаша шеќер (околу 100 г), 1 лажица прашок за пециво и прстофат сол. Доколку сакате, можете да додадете малку ванилин шеќер за посебен вкус.

2. Подгответе ги течните состојки: Во друг сад, изматете 1 јајце, 1 чаша млеко (околу 240 мл) и 1/2 чаша масло (околу 120 мл). Можете да додадете и малку екстракт од ванила.

3. Соединете ги состојките: Полека истурете ги течните состојки во сувите состојки. Мешајте само со лажица или жица за матење, многу кратко, додека состојките не се соединат. Без претерување со мешање! Не грижете се ако остане грутка, тоа е знак дека го правите правилно.

4. Додадете ги вашите омилени додатоци (по желба): Сега е време за боровинки, чоколадни трошки, рендано јаболко, јаткасти плодови… што и да сакате! Нежно измешајте ги.

5. Печење: Истурете ја смесата во хартиени корпички во калап за мафини, полнејќи ги 2/3. Печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 18-20 минути. Мафините се готови кога ќе добијат златно-кафеава боја и кога чепкалка за заби забодена во средината ќе излезе чиста.

6. Изладете и уживајте: Оставете ги малку да се изладат во калапот, а потоа префрлете ги на решетка за целосно да се изладат.

Најубави се кога се уште топли!

Совети за уживање во секој залак:

Не ја отворајте рерната пред време! Оставете ги мафините да нараснат на мира и убаво да се испечат.

Бидете креативни: Експериментирајте со вкусови! Кора од лимон, цимет, какао, суво овошје – можностите се бесконечни.

Свежината е клучна: Мафините најдобро се јадат истиот ден. Ако ви останат, чувајте ги во затворен сад.

Ете, тоа е мојот мал трик за совршени мафини кои секогаш испаѓаат токму како што треба. Се надевам дека ќе уживате во секој залак! Пријатно!


РЖМ/ИС - ФОТО: Krstarica AI

**Дознајте сè за случувањата во шоу бизнисот, бидете во тек со темите за животен стил и мода. Пријавете се во нашата Вибер група