Најевтината зимница од морков и лук: Кога еднаш ќе ја пробате-нема да може да замислите зима без неа

Добивај вести на Viber

Зимницата е неопходен дел од секоја домашна трпеза, а ништо не мириса на есен како тегла полна со бои и вкусови на домашна салата. Ако сакате едноставни рецепти кои не одземаат многу време, овој зимски рецепт со морков и лук ќе биде вистинско откритие. Не само што е неверојатно достапен, туку е и вкусен - комбинацијата од сладоста на морковите и пикантниот бел лук е хит.

Оваа зимница од морков и лук го освежува секое јадење и им дава исполнетост на доста благи вкусови, како пилешко. Покрај тоа, е многу евтина, подготовката е толку едноставна што сигурно ќе ја правите секоја година. Подгответе ги теглите, бидејќи откако ќе ја пробате - нема да можете да ја замислите зимата без неа.

Состојки:

-2 кг моркови

-1 китка свеж магдонос

-1 главица лук

-200 мл оцет

-80 мл масло

-2 лажици сол

-2 лажици шеќер

-вриена вода по потреба

Подготовка:
*Подготовка на зеленчукот: Изрендајте го морковот на крупно ренде, ситно исечкајте го магдоносот, а лукот исчистете го и исечете го на тенки ленти. 
*Мешавина: Во голем сад, измешајте ги морковите, магдоносот и лукот. Додадете сол, шеќер, масло и оцет, а потоа добро измешајте сè за да се измешаат состојките. 
*Распоредете во тегли: Истурете ја смесата во чисти, стерилизирани тегли, нежно притиснете со лажица за да нема празен простор. 
*Истурете: Наполнете ја секоја тегла со врела вода до врвот. 
*Пастеризирање: Затворете ги теглите и пастеризирајте ги во рерна на 100°C околу 20–30 минути. 
Изладете и складирајте: По пастеризацијата, оставете ги теглите постепено да се ладат, а потоа складирајте ги на ладно и темно место.