Доктор открива рецепт за најздраво кафе досега: „Само додадете прстофат од ова и добивате еликсир“

Добивај вести на Viber

Вашето обично утринско кафе може да стане еликсир на здравјето.
Д-р Саураб Сети, гастроентеролог и експерт за здравје на цревата, во видео на својот Инстаграм профил, откри како три едноставни додатоци можат да го претворат кафето во пијалок со неверојатни здравствени придобивки.

Само прстофат цимет делува како антиоксиданс

„Повеќето луѓе забораваат да додадат три едноставни состојки во своето кафе. Само прстофат цимет може да помогне во намалувањето на скоковите на шеќерот во крвта и да додаде моќни антиоксиданси“, рече д-р Сети.

Антиоксидансите ги неутрализираат слободните радикали - нестабилни молекули на кислород кои ги оштетуваат здравите клетки и предизвикуваат она што е познато како оксидативен стрес. Ова е поврзано со болести како што се срцеви заболувања, рак, дијабетес и Алцхајмерова болест.

Според д-р Сети, вклучувањето храна богата со антиоксиданси како што се овошјето, зеленчукот - и циметот - може значително да го намали ризикот од развој на овие сериозни болести.

Се препорачува да додадете мала количина цимет - прстофат или околу половина до една лажичка - директно во шолјата или во самиот филтер за време на подготовката, а потоа добро да промешате; може да ја подобри аромата, да ја намали горчината и да ви овозможи да уживате во кафето со помалку додаден шеќер.

MCT масло - гориво за мозокот и телото

Друг додаток во исхраната што тој го препорачува е MCT маслото (триглицериди со среден ланец), кое се добива од кокосово или палмино масло.

„Обезбедува постојан извор на енергија, а воедно го поддржува здравјето на мозокот“, нагласи д-р Сети.

MCT маслото, кое може да се купи за околу 8 фунти по шише, нема вкус ниту мирис, што го прави идеално за додавање во кафе или дури и во салати.

Австралиската нутриционистка д-р Розмари Стентон објасни во статија за The Conversation зошто ова масло се смета за „засилувач на метаболизмот“:

„За разлика од повеќето масти што се апсорбираат во крвотокот, MCT маслото оди директно во црниот дроб. Ова значи дека може да се користи како гориво побрзо од другите масти“, напиша Стентон.

Какао во прав – посластица за цревните бактерии

Третиот додаток што можеби најмногу ќе им се допадне на оние што имаат сладок заб е темното чоколадо во прав.

„Богато со полифеноли, какаото во комбинација со кафе ги храни вашите добри цревни бактерии“, открива д-р Сети.

Научните студии покажаа дека полифенолите во какаото го поттикнуваат растот на корисни бактерии како што се лактобацилите и бифидобактериите.

Полифенолите се растителни соединенија што се наоѓаат во бобинки, јаткасти плодови, зеленчук, житарки и чоколадо. Тие дејствуваат како моќни антиоксиданси, намалувајќи ги штетните ефекти на слободните радикали во телото.

Можни предности и ограничувања

Луѓето кои земаат разредувачи на крв или имаат специфични здравствени проблеми треба да внимаваат на количината и да се консултираат со лекар пред значајни промени во исхраната.


РЖМ/ИС  - ФОТО-Pexels/Rahime Gül

**Дознајте сè за случувањата во шоу бизнисот, бидете во тек со темите за животен стил и мода. Пријавете се во нашата Вибер група