Посна БАБИНА ШТРУДЛА СО АФИОН: Рецепт стар 50 години со кој пораснале генерации

Добивај вести на Viber

Вкусно, а целата куќа ќе мириса.

Потребно е:

*500 г брашно

*20 г квасец

*250 мл вода

*100 г шеќер

*50 мл масло

*прстофат сол

За филот:

*200 г мелени семки од афион

*5 лажици шеќер

*2 лажици маргарин

*топла вода

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Во сад измешајте вода, квасец, шеќер, сол и масло. Постепено додавајте брашно и замесете мазно тесто. Поделете го тестото на 4 дела. Одделно измешајте ги семките од афион и со шеќер. Прелијте со малку топла вода, а потоа додадете го маргаринот. Добро соединете. Развлечете го тестото во правоаголник на набрашнета работна површина. Развлечете во форма на штрудла, а потоа премачкајте ја со масло. Печете ја штрудлата 40 минути во рерна загреана на 200 степени. Оставете ја штрудлата да се олади, а потоа исечете ја.

Фото: Freepik.com