Слатко задоволство кое им успева и на почетници: Торта со вкус на ванила готова за 10 минути

Добивај вести на Viber

Овој кремаст и сочен колач со ореви и ванила фил е вистинско уживање за сите генерации. 

Комбинацијата на меко тесто, сируп и нежен ванила крем го прави идеален за семејни собири и празнични трпези.


Потребни состојки

За кора:

  • 5 јајца

  • 5 лажици шеќер

  • 5 лажици мелени ореви

  • 5 лажици брашно

  • 1 прашок за печиво

За сируп:

  • 200 г шеќер

  • 500 мл вода

За фил:

  • 3 пудинга од ванила (3×40 г)

  • 1 литар млеко

  • 250 г путер или маргарин

За посипување:

  • Мелени ореви


Начин на подготовка

  1. Припрема на кората:
    Изматете ги јајцата со шеќерот додека смесата не стане пенеста и светла. Додадете ги мелените ореви, брашното и прашокот за печиво. Со лесно мешање соединете ги состојките. Истурете ја смесата во подмачкан плех и печете на 180°C околу 20–25 минути, додека кората не добие златно-кафена боја.

  2. Припрема на сирупот:
    Во тенџере ставете шеќер и вода, варете неколку минути додека шеќерот целосно не се стопи. Прелијте ја топлата кора со врелиот сируп и оставете да впие.

  3. Припрема на филот:
    Сварете го пудингот од ванила во млеко според упатството на кесичката. Кога ќе се излади, изматете го путерот или маргаринот и додадете го во изладениот пудинг. Мешајте додека не добиете мазна кремаста структура.

  4. Составување:
    Врз оладената кора нанесете го филот рамномерно. Посипете со мелени ореви за дополнителна арома и декорација.

  5. Сервирање:
    Оставете го колачот да се стегне во фрижидер неколку часа пред сечење.


Совет: Овој колач е уште повкусен следниот ден кога сите вкусови ќе се соединат.