Слатко задоволство кое им успева и на почетници: Торта со вкус на ванила готова за 10 минути

Овој кремаст и сочен колач со ореви и ванила фил е вистинско уживање за сите генерации.
Комбинацијата на меко тесто, сируп и нежен ванила крем го прави идеален за семејни собири и празнични трпези.
Потребни состојки
За кора:
-
5 јајца
-
5 лажици шеќер
-
5 лажици мелени ореви
-
5 лажици брашно
-
1 прашок за печиво
За сируп:
-
200 г шеќер
-
500 мл вода
За фил:
-
3 пудинга од ванила (3×40 г)
-
1 литар млеко
-
250 г путер или маргарин
За посипување:
-
Мелени ореви
Начин на подготовка
-
Припрема на кората:
Изматете ги јајцата со шеќерот додека смесата не стане пенеста и светла. Додадете ги мелените ореви, брашното и прашокот за печиво. Со лесно мешање соединете ги состојките. Истурете ја смесата во подмачкан плех и печете на 180°C околу 20–25 минути, додека кората не добие златно-кафена боја. -
Припрема на сирупот:
Во тенџере ставете шеќер и вода, варете неколку минути додека шеќерот целосно не се стопи. Прелијте ја топлата кора со врелиот сируп и оставете да впие. -
Припрема на филот:
Сварете го пудингот од ванила во млеко според упатството на кесичката. Кога ќе се излади, изматете го путерот или маргаринот и додадете го во изладениот пудинг. Мешајте додека не добиете мазна кремаста структура. -
Составување:
Врз оладената кора нанесете го филот рамномерно. Посипете со мелени ореви за дополнителна арома и декорација. -
Сервирање:
Оставете го колачот да се стегне во фрижидер неколку часа пред сечење.
Совет: Овој колач е уште повкусен следниот ден кога сите вкусови ќе се соединат.