„На сите им успева од прва“: Рецепт за старински колач со вишни каков што го правеа нашите баби

Добивај вести на Viber

Нема кој барем еднаш не уживал во мирисот и вкусот на колач со вишни, онаков каков што го правеле бабите. 

Со мек и воздушест пандишпан и богато дополнет со сочно овошје, овој десерт е идеален за крај на ручекот – а исчезнува од чинијата речиси веднаш.

Потребни состојки:

  • 5 јајца
  • 300 г шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 300 г брашно
  • 200 мл јогурт
  • 150 мл масло
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 500 г вишни
  • 30 г гриз

За посипување:

  • шеќер во прав

Подготовка:

Со миксер изматете ги јајцата додека не станат пенести, па постепено додавајте го шеќерот и ванилиниот шеќер. 

Откако ќе се стопи шеќерот, додадете јогурт, па потоа и маслото. Намалете ја брзината и постепено додавајте просеано брашно и прашокот за печиво.


Смесата сипете ја во подмачкан и набрашнет плех (39х25 см). Вишните исчистете ги од семки и исцедете ги од сокот. 

Посипете ги со гриз и благо измешајте. Наредете ги вишните врз смесата – некои може да ги втиснете, некои да ги оставите одозгора.

Печете во загреана рерна на 180°C околу 30–35 минути. Откако ќе се излади, сечете на коцки и посипете со шеќер во прав.