„На сите им успева од прва“: Рецепт за старински колач со вишни каков што го правеа нашите баби

Нема кој барем еднаш не уживал во мирисот и вкусот на колач со вишни, онаков каков што го правеле бабите.
Со мек и воздушест пандишпан и богато дополнет со сочно овошје, овој десерт е идеален за крај на ручекот – а исчезнува од чинијата речиси веднаш.
Потребни состојки:
- 5 јајца
- 300 г шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 300 г брашно
- 200 мл јогурт
- 150 мл масло
- 1 кесичка прашок за печиво
- 500 г вишни
- 30 г гриз
За посипување:
- шеќер во прав
Подготовка:
Со миксер изматете ги јајцата додека не станат пенести, па постепено додавајте го шеќерот и ванилиниот шеќер.
Откако ќе се стопи шеќерот, додадете јогурт, па потоа и маслото. Намалете ја брзината и постепено додавајте просеано брашно и прашокот за печиво.
Смесата сипете ја во подмачкан и набрашнет плех (39х25 см). Вишните исчистете ги од семки и исцедете ги од сокот.
Посипете ги со гриз и благо измешајте. Наредете ги вишните врз смесата – некои може да ги втиснете, некои да ги оставите одозгора.
Печете во загреана рерна на 180°C околу 30–35 минути. Откако ќе се излади, сечете на коцки и посипете со шеќер во прав.


