Неодолива салата со макарони - освежителен и кремаст посен оброк без мајонез

Добивај вести на Viber

Во овие жештини, единственото нешто што ни се допаѓа секако се лесни и освежителни јадења. Бидејќи, сакале или не - нешто мора да се јаде, а избегнувањето храна во топло време не е решение. Хранливите, но лесни и освежителни јадења се вистинското спасение, па затоа денес ви носиме одлична идеја за вакви пригоди - веганска салата со макарони. Кремаста е, хранлива, заситувачка, без мајонез и - неверојатно вкусна! Идеална е за пикник или сервирање на отворено, за носење на работа или како лесна и брза вечера.

Она што ја прави навистина посебна е кремастиот дресинг од билки без мајонез - на база на бел грав (конзервиран), индиски ореви и семки од сончоглед. Тоа е вистинска мала вегетаријанска нутритивна бомба, но без ни најмало чувство на тежина во стомакот.

Сите придобивки од оваа салата од тестенини:

-Без мајонез е, но сепак кремаста и богата со вкус

-Содржина на цврсти протеини и чувство на ситост - благодарение на грав, семиња и тестенини

Без индустриски преработени состојки

Супер прилагодлива - можете да користите различен сезонски зеленчук по ваш избор и на тој начин да ги менувате состојките

Може да се чува во фрижидер, па ако остане нешто, може да се користи како појадок или оброк за носење на работа следниот ден.

Рецепт за кремаста салата од тестенини со зеленчук

Потребно ви е:

-200-250 г сува тестенина по ваш избор (помала или средна големина, како фусила-спиралика), може да биде и интегрална

-1 црвена или зелена пиперка

-1 мала главица црвен кромид (или 2 млади кромиди - по ваш избор)

-2-3 поцврсти домати (околу 300 г)

-1 мала свежа краставица (околу 200 г)

-Неколку кисели краставички (100-150 г)

-По желба - маслинки (исецкани на прстени, црни или зелени по ваш избор)

-По желба - додадете, по желба, малку овенати цветчиња поцврсто сварена брокула или варен грашок (може да се користи и)

За кремастиот дресинг без мајонез (и без масло):

-1 конзерва бел грав (измиен и исцеден)

-Околу 150 мл растително млеко (без шеќер и арома) или вода

-40 г индиски ореви (сурови)

-25 г семки од сончоглед (сурови, излупени)

-2 мали чешниња лук

-1 лажица фин сенф (или повеќе по вкус)

-2 лажици сок од лимон

-1 лажица јаболков оцет (или повеќе по вкус)

-Сол и бибер по вкус

-Свеж магдонос или копар (по можност ако имате)

Постапка:

Прво сварете ги тестенините во врела солена вода. Погрижете се да останат малку поцврсти („ал денте“). Процедете ја сварената паста и исплакнете ја под ладна вода за брзо да се олади;

* Потопете ги индиските ореви и сончогледот во топла вода околу 15 минути за да нараснат (дресингот ќе биде покремаст). Потоа измешајте ги сите состојки за дресингот, пробајте и додадете дополнителни зачини по ваш вкус. Прилагодете ја густината на дресингот - ако треба да го разредите, додадете малку повеќе вода. Не треба да биде премногу густ, но не и премногу тенок, и треба да биде посолен и кисел, бидејќи треба да ја зачини целата количина тестенини и зеленчук;

*Исечкајте и подгответе го целиот споменат зеленчук - исечкајте ги на помали коцки со слична големина (кисели краставички што е можно помали);

*Конечно, исцедените и исплакнати тестенини истурете ги во длабок сад, додадете го сечканиот зеленчук и подготвената смеса за дресинг и добро измешајте сè. Пробајте и зачинете дополнително или додадете повеќе сок од лимон или оцет, доколку е потребно.

*Се препорачува подготвената салата од тестенини со зеленчук да се остави да отстои најмалку половина час или еден час во фрижидер пред сервирање, за да се соединат вкусовите и дресингот да се апсорбира во тестенините.

Оваа ладна веганска салата од тестенини е одлична демонстрација за тоа како едноставните состојки на растителна основа лесно можат да создадат срдечен, кремаст и заситувачки оброк - без ни малку мајонез, масло или млечни производи. И најдобриот дел? Можете да ја прилагодите на она што моментално го имате во фрижидер и секогаш да измислувате нови комбинации на состојки.

Погледнете го видеото џа да ви стане појасно.

View this post on Instagram

A post shared by Michaela Vais | Vegan Food ♡ (@elavegan)