Тајната на розевата расолница: Еве како домаќинките го прават најпопуларниот зимски пијалок со интензивна и бистра боја

За да се добие убава розева боја на расолницата, најчесто се користи природен пигмент од црвена зелка.
Неколку листови од оваа зелка се додаваат во бурето или садот со кисела зелка пред почетокот на ферментацијата. Со текот на времето, бојата постепено се ослободува во течноста и создава карактеристична розева нијанса.
Клучен фактор за постигнување стабилна и чиста боја е правилната ферментација.
Најдобро е процесот да се одвива на температура од 10 до 15 степени Целзиусови и со соодветен сооднос на сол, обично околу 4 проценти.
Овие услови овозможуваат правилно зреење на зелката и природно ослободување на бојата.
Дополнително, некои домаќинства користат мало парче свежо цвекло за да ја интензивираат бојата на расолницата, без да влијаат значително на вкусот.
Сепак, овој додаток треба да се користи внимателно, со цел да се задржи природниот изглед на течноста.
Најчесто, природната боја што доаѓа од црвената зелка е доволна за да се добие естетски пријатна розева расолница, што многумина ја сметаат за показател на добро ферментиран и квалитетен производ.
Фото извор: ЖМ Архива