Кое е најдобро време за појадок? Eве како тоа влијае на важниот ритам на животот и го подобрува квалитетот на староста

Науката откри кога е најдобро време за појадок и зошто тоа е поважно отколку што мислите, како и дека вашиот биолошки часовник исто така гледа на часовникот...
Времето на оброкот влијае на метаболизмот, а јадењето подоцна во текот на денот е поврзано со повисок индекс на телесна маса (ИТМ) и поголем ризик од хронични заболувања. Вашиот биолошки часовник е исто така под влијание на времето на оброкот. Усогласувањето на појадокот и вечерата со вашиот циркадијален ритам - внатрешниот биолошки часовник што го регулира вашиот циклус на спиење и будење - може да промовира поздраво стареење, пишува Real Simple.
Времето кога појадувате често се одредува според тоа кога ќе се разбудите. Откако ќе ги измиете забите и ќе ја започнете вашата утринска рутина, природниот следен чекор е да подготвите вкусен појадок. И според нова студија објавена во списанието Nature, времето на појадокот може да биде поважно отколку што мислите. Една студија покажа дека подоцнежниот појадок е поврзан со зголемена смртност. Стапката на преживување од 10 години била 86,7% за луѓето во групата што јаделе доцна, во споредба со 89,5% во групата што јадела рано.
Така, пораните оброци можат да придонесат за долговечност. Постарите луѓе кои појадувале подоцна имаат повисока стапка на смртност од оние кои го јаделе првиот оброк во денот порано. Проверете и кое е идеалното време за појадок ако сакате да ослабете.
Врската помеѓу раниот појадок и долговечноста
За да ја разберат врската помеѓу времето за појадок и долговечноста, истражувачите анализирале податоци од лонгитудинална студија која следела речиси 3.000 постари луѓе во Велика Британија од 1983 до 2017 година. Она што го откриле е дека како што луѓето стареат, тие имаат тенденција да појадуваат и вечераат подоцна.
Хрононутрицијата, позната и како студија за времето на оброците, открила дека подоцнежните времиња на оброците се поврзани со лошо метаболичко здравје, што може да доведе до зголемен ризик од хронични заболувања. Во просек, учесниците појадувале 31 минута по будењето, во 8:22 часот наутро. А подоцнежната возраст била во корелација со порано започнување на појадокот.
Храната го активира вашиот внатрешен часовник
Времето на оброкот е поврзано и со нашиот циркадијален ритам: внесувањето храна делува како сигнал од околината што го информира нашиот циркадијален часовник. Поради други промени што често одат рака под рака со стареењето - како што се ограничената подвижност и помалку социјални врски - циркадијалниот ритам може дополнително да се промени од погрешно темпирани оброци. Научниците претпоставуваат дека пораното хранење може да помогне во обновувањето на циркадијалните ритми кај постарите лица.
Иако се потребни повеќе истражувања, времето на оброкот може да влијае на здравото стареење повеќе отколку што мислиме. Придржувањето до рано хранење може да помогне во одржувањето на вашиот циркадијален ритам како што стареете, а можеби дури и ќе забележите подобрување на нашето целокупно здравје, ментално здравје и благосостојба.
РЖМ/ИС - ФОТО: Фрипик