Пијалок кој го „убива“ црниот дроб, а го пијат дури и малите деца

Добивај вести на Viber

Во современиот живот, брзата и засладена храна не е единствениот ризик за црниот дроб. Пијалаците богати со шеќер и алкохол се клучни виновници за таложење на масти во црниот дроб.

  • Газирани сокови и засладени пијалаци: Пијалаците со високофруктозен сируп од пченка и други засладувачи директно придонесуваат за акумулација на масти во црниот дроб, без разлика на вкупниот внес на калории. Читајте ги декларациите и избегнувајте пијалаци со декстроза, мед, агаве или друг додаден шеќер.

  • Алкохол: Дури и повремена консумација може да ја зголеми мастената акумулација и да ги влоши оштетувањата на црниот дроб. За лица со ризик од замастување на црниот дроб, најдобро е целосно да се избегнува алкохол.

  • Кафе и вода: Обичната вода е најбезбедна опција, додека умерена консумација на црна кафе може да помогне во намалување на воспалението и таложењето на масти во црниот дроб.

Превенција и исхрана: За да се намали ризикот, комбинирајте ги здравите пијалаци со исхрана богата со интегрални намирници: зеленчук, овошје, јаткасти плодови, јајца, живинско месо и масна риба богата со омега-3 масни киселини. Здравите масти од маслиново масло, авокадо и ореви исто така помагаат во намалување на таложењето масти во црниот дроб.

Мондо / Freepik