Овие бои се најголемите непријатели на малите кујни: Трикови со топли нијанси за визуелно зголемување на просторот

Кога сакаме да ја освежиме кујната, најчесто вниманието го насочуваме кон големите елементи, работните површини или апаратите.
Сепак, бојата на ѕидовите е исто толку важна. Погрешната нијанса може целосно да го промени впечатокот за просторот – темните тонови апсорбираат светлина, а силните, заситени бои можат визуелно да создадат чувство на тескобност и затвореност.
За да се избегнат овие грешки, дизајнерите на ентериер советуваат кои бои треба да се избегнуваат и кои се подобрите алтернативи за визуелно „отворање“ на кујната.
1. Темно сива
Најтемните сиви нијанси можат да делуваат тешко и затворено.
„Иако изгледаат елегантно, тие апсорбираат светлина и создаваат чувство на тежина,“ објаснува дизајнерот Даглас Конер.
Неговиот колега Роби Мејнард додава: „Подобро е да се изберат посветли, потопли неутрални нијанси кои внесуваат топлина.“
2. Темно сина
Иако е класична боја, во кујна може да изгледа пригушено и ладно.
„Ѕидовите изгледаат како да се приближуваат еден кон друг, особено ако нема природна светлина,“ вели Конер.
Алтернатива: нежно сина (baby blue), која ја рефлектира светлината и визуелно го проширува просторот.
3. Темно црвена
Бургундската и другите длабоки црвени нијанси можат да делуваат премногу доминантно.
„Често луѓето ја бараат оваа боја, но таа ја прави кујната потемна и потесна,“ вели Гилберто Родригез.
4. Чоколадно кафеава
Топла и пријатна, но во мала кујна создава чувство на клаустрофобија.
„Богатата кафеава е убава, но ако нема доволно светлина, станува гушечка,“ објаснува Конер.
Алтернатива: светлоземјени тонови – зелена жалфија, теракота или сина од типот „јајце од робин“.
5. Шумскозелена
Иако е природна и смирувачка, одредени зелени нијанси го „голнат“ просторот.
„Шумската зелена додава длабочина, но ја одзема светлината,“ предупредува Конер.
Извор: glossy.espreso.rs / Freepik