Овие бои се најголемите непријатели на малите кујни: Трикови со топли нијанси за визуелно зголемување на просторот

Добивај вести на Viber

Кога сакаме да ја освежиме кујната, најчесто вниманието го насочуваме кон големите елементи, работните површини или апаратите.

 Сепак, бојата на ѕидовите е исто толку важна. Погрешната нијанса може целосно да го промени впечатокот за просторот – темните тонови апсорбираат светлина, а силните, заситени бои можат визуелно да создадат чувство на тескобност и затвореност.

За да се избегнат овие грешки, дизајнерите на ентериер советуваат кои бои треба да се избегнуваат и кои се подобрите алтернативи за визуелно „отворање“ на кујната.

1. Темно сива

Најтемните сиви нијанси можат да делуваат тешко и затворено.

„Иако изгледаат елегантно, тие апсорбираат светлина и создаваат чувство на тежина,“ објаснува дизајнерот Даглас Конер.


Неговиот колега Роби Мејнард додава: „Подобро е да се изберат посветли, потопли неутрални нијанси кои внесуваат топлина.“

2. Темно сина

Иако е класична боја, во кујна може да изгледа пригушено и ладно.

„Ѕидовите изгледаат како да се приближуваат еден кон друг, особено ако нема природна светлина,“ вели Конер.



Алтернатива: нежно сина (baby blue), која ја рефлектира светлината и визуелно го проширува просторот.

3. Темно црвена

Бургундската и другите длабоки црвени нијанси можат да делуваат премногу доминантно.


„Често луѓето ја бараат оваа боја, но таа ја прави кујната потемна и потесна,“ вели Гилберто Родригез.

4. Чоколадно кафеава

Топла и пријатна, но во мала кујна создава чувство на клаустрофобија.

„Богатата кафеава е убава, но ако нема доволно светлина, станува гушечка,“ објаснува Конер.


Алтернатива: светлоземјени тонови – зелена жалфија, теракота или сина од типот „јајце од робин“.

5. Шумскозелена

Иако е природна и смирувачка, одредени зелени нијанси го „голнат“ просторот.

„Шумската зелена додава длабочина, но ја одзема светлината,“ предупредува Конер.


Извор: glossy.espreso.rs / Freepik