Апетитката е главна во источна Македонија, а се прави полесно од ајварот и пинџурот: Зимница полна витамини

Меѓу многуте зимски рецепти, како еден од симболите на многу домаќинства на истокот, се издвојува познатото предјадење, салата со феноменален вкус и полна со хранливи материи неопходни во сезоната на вируси.
Оваа зимска салата од домати и пиперки се подготвува долго време и е неопходна на секоја трпеза во текот на зимата. Освен што предјадењето е одличен додаток на секој оброк, вашето тело ќе ви биде благодарно за тоа, а особено вашиот имунитет, бидејќи сите состојки на предјадењето обезбедуваат изобилство од хранливи материи.
Ликопенот, витаминот Ц и калиумот доминираат кај доматите, витаминот Ц и бета-каротенот кај пиперките, алицинот и манганот кај лукот, а витаминот Ц, витаминот К и железото кај магдоносот.
Покрај тоа што е вкусно, предјадењето е и многу практично: може да се сервира како предјадење, прилог или со парче домашен леб како комплетен оброк.
Состојки:
*2,5 кг пиперка (доколку сакате, некои од пиперките може да бидат лути)
*8 кг домати
*1 китка магдонос
*1 глава лук
*сол
*малку масло
Подготовка
-Добро измијте ги пиперките, отстранете ги семките и стеблата, а потоа исечете ги на прстени.
-Истурете малку масло во тавата и кога ќе се загрее, пржете ги пиперките. Оставете ги да крчкаат на тивок оган околу 15 минути, додека не омекнат.
-Измијте ги доматите, излупете ги, а потоа исечете ги на парчиња. Потоа ставете го во ново тенџере да се готви 15-20 минути.
Додадете ги пржените пиперки во него, а потоа гответе заедно уште петнаесет минути.
Додадете ситно сечкан лук и магдонос, потоа додадете сол по вкус, добро измешајте и оставете да крчка уште пет минути.
Додека е сè уште топло, истурете го во топли и правилно стерилизирани тегли, цврсто затворете го и оставете го постепено да се олади.
Чувајте на суво и темно место.
РЖМ/ИС - Фото: принтскрин Јутјуб