Единствениот рецепт за домашна супа што ви е потребен – утехата на баба за време на студената сезона

Добивај вести на Viber

Освен што освежува и враќа енергија, домашната супа е и највкусниот начин да се потсетиме на семејната топлина и заедничката трпеза.

Како што се приближуваат постудените денови и студената сезона, сите бараме начин да се загрееме и да го зајакнеме нашиот имунолошки систем. Нема подобар лек за телото и душата од топла, миризлива супа - токму каква што правеле нашите баби. Освен што освежува и враќа енергија, домашната супа е и највкусниот начин да се потсетиме на семејната топлина и заедничката трпеза.

Состојки:

*1 мало пилешко батаче или парче домашно пилешко (можете да користите и говедско месо ако сакате)

*2 моркови

*1 пашканат

*1 мал целер (корен)

*1 кромид

*1 лажица домашен сушен зеленчук или неколку зрна бибер и малку сол

*свеж магдонос

*1 шака тестенини или тарана

Подготовка:

Ставете го месото во голем сад и прелијте го со околу 2 литри ладна вода. Оставете да зоврие лесно, а потоа отстранете ја пената што се формира на површината.

Додадете го исчистениот и исечкан зеленчук: моркови, пашканат, целер и цел кромид (можете прво да ги запржите на шпоретот за да ѝ дадете на супата поубава боја).

Зачинете со сол и неколку зрна бибер. Гответе на тивок оган најмалку еден и пол час, за да се соединат сите вкусови.

Пред крајот на готвењето, додадете ги тестенините или тарана и гответе уште десет минути.

Сервирајте ја супата посипана со свеж магдонос, со парче домашен леб.

Ако подготвите поголема количина од супата, можете да ја чувате во фрижидер до три дена и да ја загревате по потреба - секогаш ќе биде подеднакво миризлива и топла, утешна.


РЖМ/ИС - ФОТО: Фрипик

**Дознајте сè за случувањата во шоу бизнисот, бидете во тек со темите за животен стил и мода. Пријавете се во нашата Вибер група