Единствениот рецепт за домашна супа што ви е потребен – утехата на баба за време на студената сезона

Освен што освежува и враќа енергија, домашната супа е и највкусниот начин да се потсетиме на семејната топлина и заедничката трпеза.
Како што се приближуваат постудените денови и студената сезона, сите бараме начин да се загрееме и да го зајакнеме нашиот имунолошки систем. Нема подобар лек за телото и душата од топла, миризлива супа - токму каква што правеле нашите баби. Освен што освежува и враќа енергија, домашната супа е и највкусниот начин да се потсетиме на семејната топлина и заедничката трпеза.
Состојки:
*1 мало пилешко батаче или парче домашно пилешко (можете да користите и говедско месо ако сакате)
*2 моркови
*1 пашканат
*1 мал целер (корен)
*1 кромид
*1 лажица домашен сушен зеленчук или неколку зрна бибер и малку сол
*свеж магдонос
*1 шака тестенини или тарана
Подготовка:
Ставете го месото во голем сад и прелијте го со околу 2 литри ладна вода. Оставете да зоврие лесно, а потоа отстранете ја пената што се формира на површината.
Додадете го исчистениот и исечкан зеленчук: моркови, пашканат, целер и цел кромид (можете прво да ги запржите на шпоретот за да ѝ дадете на супата поубава боја).
Зачинете со сол и неколку зрна бибер. Гответе на тивок оган најмалку еден и пол час, за да се соединат сите вкусови.
Пред крајот на готвењето, додадете ги тестенините или тарана и гответе уште десет минути.
Сервирајте ја супата посипана со свеж магдонос, со парче домашен леб.
Ако подготвите поголема количина од супата, можете да ја чувате во фрижидер до три дена и да ја загревате по потреба - секогаш ќе биде подеднакво миризлива и топла, утешна.
РЖМ/ИС - ФОТО: Фрипик
**Дознајте сè за случувањата во шоу бизнисот, бидете во тек со темите за животен стил и мода. Пријавете се во нашата Вибер група